Δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης κορωνοϊού από τα τρόφιμα-Πώς απαντούν οι ειδικοί

Δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού από τα τρόφιμα, ούτε μεταφέρεται μέσω των τροφίμων, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Ηρόδοτος Ηροδότου.

Κληθείς, με αφορμή τα 12 κρούσματα κορωνοϊού, που εντοπίστηκαν σε υποστατικό της εταιρείας Φούρνων Ζόρπα, να αναφέρει τους κινδύνους που πιθανόν να ελλοχεύουν από τα προϊόντα, ο κ. Ηροδότου ανέφερε ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και άλλες ευρωπαϊκές αρχές, «τα επιστημονικά δεδομένα μέχρι σήμερα αναφέρουν ότι ο ιός δεν μεταδίδεται με τα τρόφιμα» και ότι «κατά τη διάρκεια της πέψης η πρωτεΐνη του ιού καταστρέφεται».

Δεν υπάρχουν αναφορές ότι άνθρωποι έχουν μολυνθεί μέσω της κατανάλωσης τροφίμων
Όπως υπογράμμισε, δεν υπάρχουν περιπτώσεις, οι οποίες να έχουν δείξει ότι άνθρωποι έχουν μολυνθεί με τον νέο τύπο κορωνοϊού με άλλο τρόπο, όπως μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων ή μέσω επαφής με μολυσμένα αντικείμενα, ωστόσο, σημείωσε πως «πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι γενικοί κανόνες καθημερινής υγιεινής, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, καθώς και οι κανόνες υγιεινής κατά τοΝ χειρισμό των τροφίμων».

Κλείσιμο υποστατικού, απολύμανση και εξετάσεις σε προσωπικό
Ερωτηθείς σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί οι Υγειονομικές Υπηρεσίες στο υποστατικό της εταιρείας Ζορπά, ο κ. Ηροδότου είπε ότι οι Υπηρεσίες έχουν προβεί στο κλείσιμο του υποστατικού, προσθέτοντας ότι χθες έγινε η απολύμανση του χώρου.

Ανέφερε, επίσης, ότι η ομάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας επικοινωνεί με τα άτομα, τα οποία ήρθαν σε επαφή με το προσωπικό, καθώς και με όλο το προσωπικό, ώστε να προβούν σε εργαστηριακές εξετάσεις.

Σημείωσε ότι τα άτομα που έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό έχουν ήδη εγκαταλείψει τα πόστα τους, ενώ συμπλήρωσε ότι όσοι έχουν έρθει σε επαφή με τα κρούσματα μπαίνουν σε αυτοπεριορισμό για 14 ημέρες και επίσης τους διενεργούνται εξετάσεις.

Με νέο προσωπικό επαναλειτουργεί το υποστατικό
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ηροδότου είπε ότι αυτή την ώρα κλιμάκιο των Υγειονομικών Υπηρεσιών βρίσκεται στο συγκεκριμένο υποστατικό για επιθεώρηση, ενώ σημείωσε ότι το υποστατικό θα επαναλειτουργήσει με νέο προσωπικό.

Επί ποδός οι Υγειονομικές Υπηρεσίες
Ο κ. Ηροδότου είπε πως οι Υγειονομικές Υπηρεσίες βρίσκονται επί ποδός και δεν υπάρχει καμία ολιγωρία από πλευράς τους.

«Τόσο οι Υγειονομικές Υπηρεσίες όσο και οι Ιατρικές Υπηρεσίες λαμβάνουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα που χρειάζεται, ούτως ώστε ο κόσμος να είναι ασφαλισμένος», είπε.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy