“Η σχολική χρονιά θα ολοκληρωθεί” δηλώνει ο Υπουργός

Η σχολική χρονιά θα ολοκληρωθεί, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, προσθέτοντας ότι θα δοθούν λύσεις για να συνεχιστεί ομαλά η σχολική σταδιοδρομία των παιδιών αλλά και για να έχουν οι τελειόφοιτοι την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα αξιόπιστο απολυτήριο και βεβαίως όσοι το επιθυμούν να διεκδικήσουν θέσεις στα δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας.

«Όσον αφορά τους σχεδιασμούς μας πιστεύω ότι όσο προχωρούν οι μέρες και έχουμε και κάποια σαφέστερη εικόνα και με στοιχεία από τους συμβούλους της Κυβέρνησης, τους επιδημιολόγους, θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε κατευθύνσεις για το υπόλοιπο της σχολικής χρονιάς», σημείωσε.

Ο Υπουργός Παιδείας είχε σήμερα τηλεδιασκέψεις με την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, καθώς και με την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, καθώς και των Δημοσίων και Κοινοτικών Νηπιαγωγείων.

Αναφορικά με τις τηλεδιασκέψεις των γονέων, ο κ. Προδρόμου είπε ότι ήταν χρήσιμες και εποικοδομητικές οι συζητήσεις που είχε με τους γονείς. Σημείωσε ότι είχε τηλεδιάσκεψη και με την Σύνοδο των Πρυτάνεων, ενώ αντίστοιχη τηλεδιάσκεψη θα γίνει τις επόμενες ημέρες και με τους φοιτητές, με την ΠΟΦΕΝ.

«Είναι χρήσιμο να ακούμε και να πληροφορούμαστε πράγματα και από την οπτική γωνιά και την εμπειρία των γονιών. Είναι χρήσιμες οι επισημάνσεις που γίνονται και οι εισηγήσεις», πρόσθεσε.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι ενημέρωσε αναλυτικά τους γονείς για την πορεία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και παιδαγωγικής στήριξης, «που καταφέραμε να έχουμε στο δημόσιο σχολείο και για τα επόμενα βήματα».

«Ευχαρίστησα και τους ίδιους για τον τρόπο που ανταποκρίνονται όλοι οι γονείς και για την συνεργασία που έχουν με τους εκπαιδευτικούς, αλλά και με τα σχολεία. Έγινε ακόμα ενημέρωση των εκπροσώπων των γονέων και κηδεμόνων για τους σχεδιασμούς του Υπουργείου για το υπόλοιπο της σχολικής χρονιάς, όπως ειδικότερα και για τους τελειόφοιτους του Λυκείου και την διενέργεια των Παγκύπριων προεισαγωγικών εξετάσεων, γιατί είναι αλήθεια ότι όπως για μας είναι προτεραιότητα αυτό το θέμα, με τον ίδιο τρόπο και οι γονείς μου μετέφεραν αυτή την έγνοια που υπάρχει σε όλους», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά το θέμα των δύο αυτών εβδομάδων που έχουν ξεκινήσει που κανονικά είναι εβδομάδες αργίας, ο κ. Προδρόμου είπε ότι έχει απευθύνει και γραπτώς τις προηγούμενες ημέρες και μια έκκληση στην Διεύθυνση των Σχολείων, στις διευθυντικές ομάδες και τους εκπαιδευτικούς, «να συνεχίσουμε στη διάρκεια αυτών των δύο εβδομάδων, οι οποίες τυπικά, το επαναλαμβάνω είναι αργίες, αλλά να δώσουμε κάποια παιδαγωγική στήριξη στα παιδιά που μένουν στο σπίτι, με την εξαίρεση βέβαια των ημερών από την Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και την Τρίτη του Πάσχα, τι υπόλοιπες μέρες, αναλόγως της βαθμίδας εκπαίδευσης, μπορούν τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί να διαμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο θα επικοινωνήσουν και θα σταθούν δίπλα στα παιδιά αυτές τις μέρες».

Το πιο σημαντικό, συνέχισε ο Υπουργός Παιδείας, είναι να διατηρηθεί και τώρα η επικοινωνία, η επαφή και η αίσθηση ότι το σχολείο, ο εκπαιδευτικός είναι δίπλα στα παιδιά.

«Όσον αφορά τους σχεδιασμούς μας πιστεύω ότι όσο προχωρούν οι μέρες και έχουμε και κάποια σαφέστερη εικόνα και με στοιχεία από τους συμβούλους της Κυβέρνησης, τους επιδημιολόγους, θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε κατευθύνσεις για το υπόλοιπο της σχολικής χρονιάς», σημείωσε.

Όπως είπε, θα αναπροσαρμοστούν αναλόγως των δεδομένων τα πάντα αλλά και τα σχετικά με τις εξετάσεις.

«Ειδικά για την Γ΄ Λυκείου, στη βάση αυτού που είπαμε από την αρχή πως θα εξεταστεί μόνο ότι διδάσκεται κανονικά σε τάξη, τα παιδιά ξέρουν ότι στις εξετάσεις ουσιαστικά θα έχουν όσα έχουν διδαχθεί μέχρι την διακοπή στις 13 Μαρτίου. Δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να προστεθεί άλλη ύλη. Απομένει όμως στο Υπουργείο να αποτιμηθεί από τις Υπηρεσίες μας κεντρικά, κάτι που γίνεται αυτή την ώρα, η πληροφόρηση που έχει έρθει από όλα τα Λύκεια, κατά διδακτικό αντικείμενο, γιατί υπάρχει μια διαφοροποίηση και να προσδιοριστεί με βάση και την νομοθεσία η εξεταστέα ύλη», πρόσθεσε.

Μόλις αυτές οι εργασίες, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, ολοκληρωθούν θα γίνουν σχετικά ανακοινώσεις «και βεβαίως θα επαναλάβω το ότι στο Υπουργείο έχουμε επεξεργαστεί τις διάφορες πιθανότητες όπως φαίνονται τα πράγματα σήμερα».

«Δεν πρέπει να υπάρχει πρόσθετη αγωνία εκτός από την ένταση που μας δημιουργούν οι συνθήκες αυτές που ζούμε, αντιμετωπίζοντας την επιδημία. Δεν πρέπει να υπάρχει πρόσθετη, λοιπόν, αγωνία ή αμφιβολία για το ότι η σχολική χρονιά θα ολοκληρωθεί», ανέφερε.

Είπε, επιπρόσθετα, ότι υπό τις περιστάσεις, η πολιτεία και το Υπουργείο θα δείξουμε απόλυτη κατανόηση.

«Δεν υπάρχει λόγος καμίας υπερβολικής τυπολατρίας ή αυστηρότητας και όπως γίνεται και σε όλες τις άλλες χώρες, τουλάχιστον της Ευρώπης που παρακολουθούμε στενά, θα δοθούν λύσεις για να συνεχιστεί ομαλά η σχολική σταδιοδρομία των παιδιών, αλλά και για να έχουν τα παιδιά που είναι τελειόφοιτοι την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα αξιόπιστο απολυτήριο και βεβαίως όσοι το επιθυμούν να διεκδικήσουν τις θέσεις στα δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας επί ίσοις όροις με δικαιοσύνη και με αξιόπιστες διαδικασίες», συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο κ. Προδρόμου, «νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε και επιπλέον θα μπορέσουμε να κρατήσουμε στη συνέχεια αυτή τη διαδικασία της αξιοποίησης της τεχνολογίας».

«Θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε και στην κανονική διάρκεια των σχολείων τις δυνατότητες που μας δίνει η εξ αποστάσεως παιδαγωγική στήριξη. Αυτό είναι κάτι για το οποίο διαβεβαίωσα ειδικότερα τους γονείς της δημοτικής εκπαίδευσης, διότι τις επόμενες μέρες και θα ενισχυθεί η ασύγχρονη στήριξη που δίνεται στα παιδιά των μικρότερων ηλικιών αλλά και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία εξοπλισμού των παιδιών της Δημοτικής, που θα παρακολουθήσουν και αυτά στις δύο μεγαλύτερες τάξεις εξ αποστάσεως διδασκαλία, διότι με την ανανέωση των διαταγμάτων διαπιστώνουμε ότι πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη στήριξη», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν θα επηρεάσει τις παγκύπριες εξετάσεις η πιθανότητα μετάθεσης των πανελλαδικών εξετάσεων για Σεπτέμβρη, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «εμείς προς το παρόν δεν έχουμε σχεδιασμό για Σεπτέμβρη».

«Ούτε χρειάζεται να το κάνουμε, αν το κάνει η Ελλάδα. Βεβαίως, μιλούμε πάντα με την εικόνα η οποία υπάρχει αυτή την στιγμή. Αν αύριο, ο μη γένοιτο, διαφοροποιηθεί η επιδημιολογική κατάσταση, κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτε», σημείωσε.

Αλλά, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, η προσπάθεια είναι να διοργανώσουμε τις εξετάσεις πριν την κατάταξη στην Εθνική Φρουρά.

«Εξετάσεις οι οποίες θα γίνουν λαμβανομένων υπόψιν των συνθηκών. Είναι γι΄ αυτό που είμαστε επιφυλακτικοί και προσπαθούμε να διοργανώσουμε τα πάντα. Είναι περίπλοκες οι διαδικασίες που προνοούνται. Πρέπει να απλοποιηθούν, πρέπει να προσαρμοστούν και γι΄ αυτό δεν βιαστήκαμε να ανακοινώσουμε κάτι. Δεν αποκλείεται κάποιες άλλες εξετάσεις δικές μας, αν κριθεί ότι είναι ωφέλιμο και σκόπιμο, δεν το ξέρω ακόμα, εκτός των Παγκύπριων προεισαγωγικών, να μεταφερθούν το Σεπτέμβρη, ούτως ώστε να αποφορτίσουμε την πίεση και βεβαίως ισχύει πάντα εκείνο το οποίο έχω πει ότι η επιδίωξη θα είναι να έχουμε μερικές μέρες στα σχολεία, πράγμα το οποίο μπορεί να μην γίνει με την κανονική φοίτηση», πρόσθεσε.

Όπως είπε, «δεν ξέρω τι θα είναι τα διατάγματα, αν θα επιτραπεί να παν 20 παιδιά σε μια τάξη, αλλά και αν δεν επιτραπεί και αν πρέπει να υπάρχουν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας, θα βρούμε κάποιο τρόπο να μπορέσουν τα παιδιά, οι τελειόφοιτοι δηλαδή, και κάποια σύνοψη να γίνει στα σχολεία από τους εκπαιδευτικούς τους και αν είναι δυνατόν και κάποιες έστω περιορισμένες αλλά επαναλήψεις και εξηγήσεις μεταξύ τους για τις εξετάσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ . Προδρόμου είπε ότι ήδη η έκκληση είναι μετά την Τρίτη του Πάσχα να ξεκινήσουν σιγά -σιγά να τους παρέχουν κάποια παιδαγωγική στήριξη.

«Μπορεί να μην είναι το κανονικό πρόγραμμα, αλλά την επόμενη Δευτέρα θα πρέπει να ξεκινήσουν κανονικά», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν έχει δοθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός στα παιδιά που χρειάζονταν, ο κ. Προδρόμου είπε ότι όσα παιδιά είχαν δηλώσει ότι είχαν ελλείψεις σε εξοπλισμό ήδη έχουν καλυφθεί.

«Δηλαδή διοχετεύονται οι συσκευές στα σχολεία, θα τους φωνάξουν, θα τους τα δώσουν. Αυτό έχει κλείσει. Αυτές τις ημέρες γίνεται σιγά-σιγά και η εγκατάσταση διαδικτύου σε σχεδόν 2.000 περιπτώσεις που μας έχουν ζητήσει. Άρα στην Μέση εκπαίδευση καλύπτεται. Αυτό το οποίο κάνουμε αυτή την στιγμή είναι ενέργειες για να καλύψουμε ελλείψεις που καταγράφηκαν στην Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού, ούτως ώστε και εκεί να μπορούν όλα τα παιδιά να παρακολουθήσουν διδασκαλία», ανέφερε.

ΚΥΠΕ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy