Ιταλία: Η Μαφία βοηθάει οικογένειες σε ανάγκη, ανησυχούν οι ειδικοί

Οργανωμένα γκρουπ κακοποιών στην Ιταλία προσφέρουν βοήθεια σε οικογένειες που είναι σε καραντίνα και έχουν εξαντλήσει τους οικονομικούς τους πόρους.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν κυκλοφορήσει βίντεο στα οποία συμμορίες της Μαφίας φαίνονται να δίνουν φαγητό και αγαθά σε όσους έχουν πληγεί από τον Covid-19 σε περιοχές της Καμπανίας, Καλαβρίας, Σικελίας και Πουλίας.

«Αν το κράτος δεν κάνει κάτι γρήγορα για να βοηθήσει αυτές τις οικογένειες, τότε η Μαφία θα προσφέρει τις υπηρεσίες της, και με αυτόν τον τρόπο θα ελέγχει τις ζωές αυτών των ανθρώπων», έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ο επικεφαλής της Εισαγγελικής Αρχή στο Κανταζάρο, Νίκολα Γκαντέρι, στην «Guardian».

Το lockdown υπολογίζεται ότι έχει επηρεάσει περίπου 3.3 εκατομμύρια ανθρώπους που δούλευαν «μαύρα», με πάνω από ένα εκατομμύρια από αυτούς να μένει στον ιταλικό νότο, σύμφωνα με στοιχεία του «CGIA Mestre», μια μικρής επιχειρηματική ένωση με έδρα τη Βενετία.

Ήδη έχουν ασκηθεί πιέσεις σε μικρούς επιχειρηματίες να προσφέρουν δωρεάν φαγητό και η αστυνομία περιπολεί σούπερ μάρκετ για να αποτρέψει κλοπές. Βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει με διαδηλωτές στη Σικελία να διαμαρτύρονται για την καθυστερημένη αντίδραση της Κυβέρνησης, αλλά και ανθρώπους να χτυπούν τζάμια σε τράπεζες στο Μπάρι, ζητώντας δάνειο ύψους 50 ευρώ, έχουν κάνει το γύρο του κόσμου, δημιουργώντας καταστάσεις που θέλει να εκμεταλλευτεί η Μαφία.

Ανησυχία από τους ειδικούς

Η Υπουργός Εσωτερικών Luciana Lamorgese δήλωσε πως η Μαφία θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την αυξανόμενη φτώχεια, στρατολογώντας πολίτες και μοιράζοντας δωρεάν φαγητό.

Η Αστυνομία στη Νάπολη έχει αυξήσει την παρουσία της σε φτωχογειτονιές, όπου άνδρες της Καμόρα (ναπολιτάνικη μαφία) κάνουν παραδόσεις κατ’ οίκον. Στο Παλέρμο, ο αδερφός ενός αφεντικού της Κόζα Νόστρα, κατηγορείται για διανομή τροφίμων στους φτωχούς της συνοικίας Ζεν, μιας περιοχής όπου η παρουσία της μαφίας είναι παγιωμένη, όπως αναφέρει η «La Repubblica».

Ο καθηγητής εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Φεντερίκο Βαρέζε, μίλησε για τις μαφίες, λέγοντας πως «δεν είναι απλώς εγκληματικές οργανώσεις. Φιλοδοξούν να πάρουν τον έλεγχο περιοχών και αγορών. Οι αναλυτές επικεντρώνονται συχνά στο οικονομικό σκέλος, όμως, ξεχνούν ότι η πραγματική δύναμη της Μαφίας στηρίζεται στην ύπαρξη μιας τοπικής βάσης, που της επιτρέπει να δρα ανενόχλητη».

Ο Γκρατέρι πρόσθεσε επίσης ότι: «Τα αφεντικά της Μαφίας αντιμετωπίζουν τις πόλεις ως “τσιφλίκια” τους. Ξέρουν πολύ καλά ότι, προκειμένου να έχουν τον έλεγχο, πρέπει να φροντίσουν τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή. Και το κάνουν αυτό, εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση προς όφελός τους. Στα μάτια των ανθρώπων, κάποιος που τους χτυπά την πόρτα και τους προσφέρει δωρεάν φαγητό, είναι ήρωας», με τον Βαρέζε να συμπληρώνει: «Οι παροχές της Μαφίας δεν είναι δώρα. Τίποτα δεν γίνεται καλοπροαίρετα. Πρόκειται για χάρες, τις οποίες όλοι θα κληθούν να ξεπληρώσουν κάποια στιγμή, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, βοηθώντας και υποθάλποντας φυγάδες, κρύβοντας ένα όπλο, πουλώντας ναρκωτικά…».

Ο Γκρατέρι μίλησε και για το «παράδειγμα» του Ελ Τσάπο, αναφέροντας: «Σκεφτείτε τι έγινε με τον Ελ Τσάπο, τον Μεξικάνο βαρόνο των ναρκωτικών. Διακίνησε τόνους κοκαΐνης και παρήγγειλε τη δολοφονία εκατοντάδων ανθρώπων. Όμως, στην πόλη του ήταν περίφημος για την καλοσύνη του, γιατί οι άνθρωποι δήλωναν ότι μοίραζε φάρμακα στις οικογένειες ή έφτιαχνε δρόμους. Το ίδιο συμβαίνει κι εδώ».

 

gazzetta.gr

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy