«Δεν έχουμε περιθώριο λάθους» – Έσπασε το φράγμα των 600 κρουσμάτων στις ελεύθερες περιοχές

Στην ανακοίνωση 21 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, γεγονός που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό στην Κύπρο στα 616, προέβη ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστήμιου Κύπρου Λεόντιος Κωστρίκης.

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 21 από σύνολο 811 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

10 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών,
1 άτομο με ταξιδιωτικό ιστορικό, και
10 άτομα, των οποίων το ιστορικό διερευνάται.
Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 616 (περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).

Σε σχέση με τα περιστατικά που δηλώθηκαν τις προηγούμενες μέρες ως υπό διερεύνηση, βρέθηκε σύνδεση με ήδη επιβεβαιωμένο κρούσμα για 14 εξ αυτών. Για άλλα εφτά επιβεβαιωμένα κρούσματα συνεχίζεται η διερεύνηση.

Να αναφέρουμε επίσης, είπε, ότι τα 616 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 17,119 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και τα Μικροβιολογικά Τμήματα των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ και από ιδιωτικά εργαστήρια. Τα 463 από τα 616 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο. Θέλω να σημειώσω ότι 61 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί.

«Δεδομένων των πιο πάνω, τα σημερινά 21 κρούσματα επί συνόλου 811 εργαστηριακών διαγνώσεων, συμβαδίζουν με τις εκτιμήσεις μας ότι ο δρόμος που ακολουθούμε είναι ο σωστός, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο τέρμα. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων συμβαδίζει με την πτωτική πορεία των τελευταίων 10 ημερών», εξήγησε ο Δρ. Κωστρίκης.

«Εκ μέρους όλης της επιστημονικής ομάδας, απευθύνω και σήμερα θερμές ευχαριστίες προς όλους τους πολίτες για την υπομονή και τη συνεργασία. Σας παρακαλούμε να συνεχίσετε με την ίδια προσήλωση, γιατί βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση και δεν έχουμε το περιθώριο λάθους. Είναι πραγματικά κρίμα να καταστρέψουμε ό,τι με κόπο χτίζουμε.

Η συμβουλή μας λοιπόν παραμένει η ίδια: Μείνετε στο σπίτι και παίρνετε μέτρα αυτοπροστασίας», κατέληξε ο καθηγητής.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy