Το 2013 οι Δικαστές δικαιώθηκαν για τις αποκοπές μισθών, ενώ τώρα οι Δημόσιοι Υπάλληλοι όχι!

Το 2013 με απόφαση του το Ανώτατο  Δικαστηρίο, σχετικά με τις αποκοπές μισθών των Δικαστών δικαίωσε τους Δικαστές.

Ενώ σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο δεν δικαίωσε τους Δημόσιους Υπαλλήλους και θεώρησε σωστη την αποκοπή των μισθών τους.

Δείτε τις δύο αποφάσεις:

Απόφαση Ανωτάτου Δικαστηρίου το 2013, για τους μισθούς των Δικαστών.

Παράνομη και αντισυνταγματική η αποκοπή των μισθών των Δικαστών, αποφάνθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο, επικαλούμενο συγκεκριμένη πρόνοια του Συντάγματος. Το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε του Δικαστές, οι οποίοι προσέφυγαν κατά των δύο νομοθεσιών που θεσπίστηκαν τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο του 2011, οι οποίοι και προνοούν μειώσεις στους μισθούς  τους.

Η απόφαση του Ανωτάτου, η οποία εκδόθηκε της Παρασκευή κρίνει τους δύο νόμους ως αντισυνταγματικούς, διότι παραβιάζουν,  όπως επισημαίνεται, το άρθρο 158.3 του Συντάγματος που διασφαλίζει την ανεξαρτησία  των δικαστών και ορίζει πως η αντιμισθία και οι λοιποί όροι υπηρεσίας τους δεν μπορούν να μεταβληθούν δυσμενώς μετά τον διορισμό τους.

Στην απόφαση τους, οι Δικαστές κάνουν αναφορά και στην απόφαση Λαούτας V Κυπριακής Δημοκρατίας (2001), στην οποία τονίζεται ότι «το Άρθρο 158.3 του Συντάγματος αποκλείει τη μεταβολή των όρων υπηρεσίας δικαστή μετά το διορισμό αυτού». Προστίθεται ακόμα ότι «Το Άρθρο 158.3 του Συντάγματος αποτελεί μια από τις διασφαλίσεις της ανεξαρτησίας της δικαστικής λειτουργίας και των λειτουργών της».

Δεν υπάρχει αμφβήτηση, τονίζουν οι δικαστές, «ότι ο σκοπός του πιο πάνω άρθρου του Συντάγματος είναι η διαφύλαξη της ανεξαρτησίας της δικαστικής υπηρεσίας, καθώς και της Αρχής της Διάκρισης των Εξουσιών που είναι διάχυτη στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Επισημαίνεται ότι μετά την προσφυγή τους στο Ανώτατο για το θέμα και τον σάλο αντιδράσεων που ξέσπασε μετά την γνωστοποίηση της, πολλοί εκ των 37 Αιτητών είχαν προχωρήσει τελικά σε δήλωση ενώπιον του Δικαστηρίου, μέσω της οποίας τόνιζαν ότι ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της προσφυγής τους, θα συνέχιζαν να καταβάλλουν εθελοντικά ως εισφορά, το ποσό της αποκοπής.

Σημειώνεται ότι αρχικά στο Ανώτατο είχαν προσφύγει 85 Δικαστές, ωστόσο μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα και τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης, πολλοί εξ αυτών απέσυραν την προσφυγή τους. Η σημερινή απόφαση αφορά τις 37 εναπομείναντες προσφυγές

Βολές κατά του Γενικού Εισαγγελέα

Στην απόφαση τους, οι δικαστές εξαπολύουν βολές κατά του Γενικού Εισαγγελέα για τη στάση του απέναντι τους.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων,  στην αγόρευση του ενώπιον του Δικαστηρίου, κατά την οποία οι δυο πλευρές εξέθεταν τα επιχειρήματα τους, «ο Γενικός Εισαγγελέας ανάλωσε τα πρώτα τριάντα λεπτά της προφορικής του αγόρευσης σε μια ομιλία χείμαρρο, που ήταν πλήρης συναισθηματικών τοποθετήσεων αλλά φτωχή σε νομικά επιχειρήματα», Στην ουσία, προτίθεται, «ήταν ένας ισχυρισμός ότι στη δεινή οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η πατρίδα μας, υπό την πίεση της οποίας όλοι οι πολίτες πρέπει να συνεισφέρουν αναλόγως των δυνάμεων τους, οι καλοπληρωμένοι δικαστές αρνούνται να το πράξουν για να αποφύγουν την αποκοπή ευτελών, κατά την άποψη του, ποσών από την ψηλή αντιμισθία τους».

«Θεωρούμε καθήκον μας να παρατηρήσουμε», προσθέτουν οι δικαστές, «ότι η επίθεση αυτή κατά των Αιτητών ήταν άδικη, καθ’ ην στιγμή όλοι δήλωναν ότι σκοπός τους ήταν η διαφύλαξη των συνταγματικών επιταγών και οι πλείστοι από αυτούς δεσμεύονται ότι, οποιαδήποτε κι αν ήταν η απόφαση του Ανωτάτου, θα έκαναν εθελοντικά την εισφορά που τους αναλογούσε”.

sigmalive.com

Απόφαση Ανωτάτου για τους μισθούς των Δημόσιων Υπαλλήλων 2020.

Tο μεσημέρι της Παρασκευής (10/04) το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση σχετικά με τις αποκοπές στο Δημόσιο.

Το Ανώτατο ανέτρεψε τις αποφάσεις του Διοικητικού για τις αποκοπές στο δημόσιο.

Η πλήρης Ολομέλεια του Ανώτατο Δικαστηρίου ανέτρεψε σήμερα τις αποφάσεις του Διοικητικού αναφορικά με τις αποκοπές των μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα.

Το Ανώτατο έκανε αποδεκτές, κατά πλειοψηφία, τις εφέσεις που είχαν καταχωρηθεί κατά των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου αναφορικά με τις αποκοπές των μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα.

H απόφαση της πλειοψηφίας, την οποία εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, συντάχθηκε από τους Νικολάτο, και Οικονόμου,  και με αυτή συμφωνούν οι: Νικολάτος, Π., Παμπαλλής, Παναγή, Χριστοδούλου, Σταματίου, Οικονόμου, Ψαρά-Μιλτιάδου και Μαλαχτός.

Ο Ναθαναήλ, ετοίμασε απόφαση μειοψηφίας και με αυτή συμφωνεί και η Πούγιουρου,  Ο Παρπαρίνος,  ετοίμασε δική του απόφαση μειοψηφίας όπως και ο Λιάτσος. Ο Γιασεμής. ετοίμασε απόφαση με το ίδιον αποτέλεσμα αλλά διαφορετικό σκεπτικό από εκείνο της πλειοψηφίας.

Το Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε στις 29/3/2019 ως αντισυνταγματικές τις νομοθεσίες που θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης για αποκοπές μισθών και μειώσεις των συντάξεων των υπαλλήλων και συνταξιούχων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Οι νόμοι είχαν κριθεί αντισυνταγματικοί διότι παραβιάζουν το άρθρο 23 του Συντάγματος, το οποίο διασφαλίζει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας και κατ’ επέκταση τις απολαβές ως περιουσιακό στοιχείο και δεν επιτρέπει  τον περιορισμό αυτού του δικαιώματος για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

ΚΥΠΕ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy