Eurogroup: Συμφωνία για οικονομικό πακέτο στήριξης λόγω κρίσης του κορονοϊού

Σε συμφωνία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στην κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που ξεκίνησε έπειτα από τρεις ώρες καθυστέρηση.

Έπειτα από έντονες διεργασίες, το Eurogroup κατέληξε λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Πέμπτης σε συμφωνία για το οικονομικό πακέτο που θα χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού.

«Εξαιρετική συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ως απάντηση στον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού: 500 δισ. ευρώ άμεσα διαθέσιμα» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ.

Όπως έγραφε νωρίτερα το Reader.gr, στο τραπέζι των διαβουλεύσεων βρέθηκε ένα draft που προβλέπει έναν ενισχυμένο ρόλο του ESM, με δάνεια τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας και με ελάχιστες προϋποθέσεις. Πρακτικά, πρόκειται για μια ενισχυμένη πιστοληπτική γραμμή με ελάχιστους όρους, αλλά και ορισμένο “ταβάνι”, το οποίο τις προηγούμενες εβδομάδες αρκετά κράτη-μέλη είχαν απορρίψει ως εντελώς ανεπαρκές.

Ακόμα, στο σχέδιο συμφωνίας προβλέπεται ένα Ταμείο Ανασυγκρότησης, το οποίο θα παρέχει χρηματοδότηση για την επανεκκίνηση των εθνικών οικονομιών. Θα είναι προσωρινό, στοχευμένο και αντίστοιχο με τις εξαιρετικές ανάγκες που προκύπτουν για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Τις επόμενες εβδομάδες, οι ηγέτες της ΕΕ θα καθορίσουν τις “γραμμές” αυτού του ταμείου, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία μετά το τέλος του “κόκκινου συναγερμού”.

Τέλος, κατά πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται και μια επιστολή του Μάριο Σεντένο προς τους ηγέτες για το ζήτημα των κορονο-ομολόγων, το οποίο έτσι θα μείνει ζωντανό, σε μια προσπάθεια να υπερκεραστούν οι ενστάσεις που υπάρχουν ακόμα, ιδίως από τις χώρες του Βορρά.

Πηγή: reader.gr

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy