Τα σενάρια που απέμειναν για έναρξη του πρωταθλήματος

Για όλα τα ζητήματα που αφορούν το μέλλον των εγχώριων και όχι μόνο πρωταθλημάτων μίλησε στην εκπομπή «Κάνε Παιχνίδι» στον ΣΠΟΡ ΦΜ 95 ο Γενικός Γραμματέας της ΚΟΠ, Φοίβος Βάκη.

 

Για τον ρόλο των ΜΜΕ: «Τα ΜΜΕ είναι στην πρώτη γραμμή. Εσάς ακούει όλος ο κόσμος, εσάς βλέπει. Σας ευχαριστούμε που είστε εκεί καθημερινά».

Για την παράταση της αναβολής των διοργανώσεων έως τις 30 Απριλίου: «Είναι και οι προπονήσεις. Συνήθως βγαίνουν κάποια διευκρινιστικά μερικές ώρες μετά, δεν βγήκε κάτι οπότε είναι όπως το περιγράψατε. Αναστέλλονται όλα μέχρι το τέλος Απριλίου».

Για τον σχεδιασμό της ΚΟΠ: «Η ΚΟΠ ετοιμάζει διάφορα σχέδια, πότε θα μας επιτραπεί να ξεκινήσουμε. Όταν ξέρουμε την ημερομηνία θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε ένα σχεδιασμό. Αυτή τη στιγμή κάνουμε απλώς σενάρια».

Για το κατά πόσον η ΚΟΠ έδωσε χρονοδιαγράμματα ως προς το πότε θα αρχίσουν τα πρωταθλήματα: «Η UEFA δημιούργησε τρία σενάρια. Ο σχεδιασμός της μπορεί να αλλάξει, πιστεύω θα έχουμε ενημέρωση την τελευταία εβδομάδα του Απρίλη. Το πρώτο σενάριο λέει για έναρξη στα τέλη του Απρίλη, που το ξεχνάμε. Το σενάριο Β’ είναι να ξεκινήσουμε μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Δεν μιλάμε μόνο για την Κύπρο αλλά για όλη την Ευρώπη. Το σενάριο Γ’ είναι να ξεκινήσουμε στο τέλος Ιουνίου. Είμαστε με τα δύο τελευταία, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο ακόμα. Είναι περίπλοκος ο σχεδιασμός, υπάρχουν ομάδες στην Ιταλία και την Ισπανία που έχουν να δώσουν πολλά παιχνίδια σε πρωτάθλημα, κύπελλο και Ευρώπη».

Για τις συνέπειες που θα έχει ενδεχόμενη ακύρωση της σεζόν: «Είναι τρομακτικές οι συνέπειες. Είναι τεράστια τα ποσά που δεν είναι σίγουρο αν θα πληρωθούν από τηλεοπτικά, χορηγούς κλπ. Η UEFA θέλει να τα εισπράξει και μετά να τα διοχετεύσει στις Ομοσπονδίες και τα σωματεία. Για να το κάνει πρέπει να παιχτούν τα παιχνίδια και να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα. Είναι πολύ σημαντικό να τελειώσουν, για να μπορέσει η UEFA να είναι σωστή στις υποχρεώσεις της και να έχουμε όλοι τα χρηματικά πλεονεκτήματα. Δεν υπάρχει σκέψη να σταματήσουν τα πρωταθλήματα».

Για το οικονομικό όφελος που έχουν όλες οι ομάδες, όχι μόνο αυτές που παίζουν στην Ευρώπη: «Δεν αφορά μόνο τέσσερις ομάδες. Ένα μεγάλο ποσό έρχεται στις Ομοσπονδίες και μοιράζεται στους συλλόγους που δεν συμμετέχουν στην Ευρώπη. Είναι πολύ σημαντικό για την UEFA να συμπληρωθούν τα εγχώρια πρωταθλήματα και τα ευρωπαϊκά. Δεν γίνεται σκέψη να μην ολοκληρωθούν, είμαστε ξεκάθαροι. Οι κυβερνητικές υπηρεσίες λένε ότι σε κάποια στιγμή θα αρθούν τα μέτρα και με αυτό το σκεπτικό λειτουργούν και στην UEFA».

Για το πρωτόκολλο που θα πρέπει να φτιαχτεί αν παιχτούν αγώνες το καλοκαίρι: «Αρχίσαμε δειλά-δειλά να κάνουμε αυτές τις σκέψεις. Στην Ισπανία, μια χώρα που πλήγηκε αφάνταστα, είναι σίγουροι ότι θα συνεχίσουν τα πρωταθλήματα και γι’ αυτό κάνουν αυτές τις σκέψεις. Αυτό είναι ένδειξη για το πώς σκέφτονται οι ομοσπονδίες».

Για το πλάνο της ΚΟΠ: «Κάναμε πλάνο και γνωρίζουμε, δεν είναι σωστό να το πω γιατί είναι μόνο πλάνο. Περιλαμβάνει και το κύπελλο. Μπήκαν κάτω οι αγωνιστικές και μπορεί να βγει, κάνουμε διάφορα σενάρια, όμως είναι πρόωρο να τα αναφέρω γιατί είναι σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές υπηρεσίες».

Για το πρωτάθλημα ΣΤΟΚ: «Πρέπει να συνεννοηθούμε μαζί τους, μετά θα είναι δική τους απόφαση».

Για το ότι 15 από τις 16 ομάδες της Β’ κατηγορίας θα καταθέσουν πρόταση για οριστική διακοπή: «Την έχω ακούσει, δεν την έχω δει. Δεν ξέρω αν στάληκε, δεν την έχω δει υπογεγραμμένη. Ό,τι έρθει θα το δούμε σαν Ομοσπονδία, όχι σαν κατηγορίες. Έχουμε στο μυαλό ότι θα ολοκληρώσουμε τα πρωταθλήματα. Ακούμε τις σκέψεις τους, έχουμε κι εμείς την ίδια αγωνία».

Για το σενάριο να μην ολοκληρωθούν οι αγώνες του Β’ γκρουπ: «Δεν υπάρχει τέτοια σκέψη, θα ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα».

Για το θέμα της μισθοδοσίας και των συμβολαίων: «Στην ομάδα εργασίας της FIFA συμμετέχει και η FIFPro, είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια».

Για τα κυβερνητικά προγράμματα στα οποία μπορούν να ενταχθούν οι ομάδες: «Το ψάχνουμε. Υπάρχουν συζητήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών. Δεν ξέρω πώς οι αρμόδιοι μηχανισμοί θα δουν το ποδόσφαιρο μέσα σε όλα τα άλλα που έχουν να δουν. Δεν αποκλείονται τα σωματεία από τα σχέδια της κυβέρνησης, όμως θα θέλαμε να ζητήσουμε κάτι διαφορετικό».

Για το αν οι αγώνες θα είναι κεκλεισμένων: «Δεν το προτιμούμε, θα μας πουν οι κυβερνητικές υπηρεσίες».

Για το αν οι αγώνες θα γίνουν με Κύπριους διαιτητές: «Θα το δούμε, εξαρτάται».

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy