FIFA: Οι νέοι κανονισμοί για τα συμβόλαια και τις μεταγραφικές περιόδους

Σύμφωνα με δημοσίευμα του sportfm.gr αυτοί θα είναι οι νέοι κανονισμοί για τα συμβόλαια και τις μεταγραφικές περιόδους που θα αποστείλει η FIFA.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία και το working group της έψαξε όλα τα πιθανά σενάρια και έφτασε σε ορισμένες, αναγκαστικές λόγω του κορωνοϊού, αλλαγές στους κανονινισμούς, αλλά και σε κάποιες διευκρινήσεις.

Αυτές αφορούν τα συμβόλαια που λήγουν στις 30 Ιουνίου του 2020 και τι θα συμβεί εφόσον τα πρωταθλήματα διαρκέσουν περισσότερο, όπως και από πότε θα έχουν ισχύ τα νέα συμβόλαια που έχουν υπογράψει παίκτες με ομάδες και αφορούσαν την επόμενη σεζόν και θα ξεκινούσαν από την 1η Ιουλίου. Τέλος, γίνεται λόγος και τις μεταγραφικές περιόδους της ερχόμενης σεζόν, τα deadline που μπορεί κάθε ομοσπονδία να λάβει για να δηλώσει το τέλος της σεζόν της, αλλά και ορισμένα θέματα για τις εθνικές ομάδες.

Συμπερασματικά από τα όσα αναφέρονται στο κείμενο της FIFA, τα συμβόλαια που ολοκληρώνονται στις 30 Ιουνίου του 2020 θα πρέπει να επεκταθούν αυτομάτως, μέχρι να ολοκληρωθεί η σεζόν, όποτε και αν είναι αυτή! Όσον αφορά τα συμβόλαια που είχαν υπογράψει και είχαν ισχύ για τη νέα σεζόν, δεν θα ξεκινάνε από την 1η Ιουλίου αλλά από τη στιγμή που θα ξεκινάει και επίσημα η νέα ποδοσφαιρική χρονιά.

Όσον αφορά τις μεταγραφικές περιόδους, η κάθε ομοσπονδία έχει το δικαίωμα να διευκρινήσει την μεταγραφική της περίοδο, παρότι η FIFA σε αυτές τις περιπτώσεις θα ήθελε να υπάρξει κάποια αρμονία. Θα είναι, όμως, δύσκολο να συμβεί αυτό αφού η κάθε χώρα θα τελειώσει σε διαφορετικές χρονικές στιγμές το πρωτάθλημα, αφού ο κορωνοϊός έχει επηρεάσει άλλες χώρες σε μεγαλύτερο βαθμό και άλλες σε μικρότερο. Αυτό σημαίνει πως κάθε χώρα αναμένεται να έχει διαφορετικές ημερομηνίες, ενώ η μεταγραφική περίοδος θα ΠΡΕΠΕΙ να ξεκινήσει ΜΕΤΑ το τέλος της φετινής σεζόν.

Πάμε να δούμε τα όσα αναφέρει στην ενημέρωσή της η FIFA, ενώ παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε και τα σχετικά έγγραφα της ομοσπονδίας στα αγγλικά, όπως τα εξασφάλισε το sportfm.gr.

1 – Συμφωνίες που ολοκληρώνονται και νέες συμφωνίες

Πρώτα διευκρινίζεται η έννοια της λέξης σεζόν και πως ορίζεται από το αρμόδιο όργανο (RSTP). Μία σεζόν ξεκινάει όταν παιχτεί το πρώτο επίσημο παιχνίδι και ολοκληρώνεται όταν παιχτεί το τελευταίο παιχνίδι σε κάθε εθνικό πρωτάθλημα.

Παρόλα αυτά, οι ομοσπονδίες καλούνται να εισάγουν ημερομηνίες για κάθε σεζόν στο TMS, οι οποίες καλύπτουν ένα ολόκληρο ημερολογιακό έτος. Η πλειοψηφία των πρωταθλημάτων που επηρεάζονται περισσότερο από το COVID-19 έχουν εισάγει την ημερομηνία έναρξης της περιόδου ως την 1η Ιουλίου και την ημερομηνία λήξης της σεζόν ως τις 30 Ιουνίου.

Το άρθρο 6.1 του RSTP ορίζει ότι οι παίκτες μπορούν να εγγραφούν μόνο κατά τη διάρκεια μιας από τις δύο ετήσιες περιόδους καταχώρισης που καθορίζονται από την αρμόδια αρχή διαχείρισης. Δεδομένης της αναβολής ή της αναστολής των πρωταθλημάτων, καθώς και η συντριπτική επιθυμία για την ολοκλήρωση των διοργανώσεων, είναι πολύ πιθανό οι διοργανώσεις αυτές να διεξαχθούν μετά την αρχική ημερομηνία λήξης της σεζόν. Αυτό φυσικά θα αλλάξει την αρχική ημερομηνία έναρξης του επόμενη σεζόν που θα επηρεαστεί. Τα ζητήματα προκύπτουν επομένως όταν:

(i) οι συμφωνίες απασχόλησης λήγουν την αρχική ημερομηνία λήξης της περιόδου

ii) οι συμφωνίες δανεικών (και οι σχετικές συμφωνίες απασχόλησης) λήγουν στο πρωτότυπο

ημερομηνία λήξης της σεζόν

(iii) (μόνιμες και δανειακές) συμφωνίες μεταβίβασης (και συναφείς συμφωνίες απασχόλησης) αναμένεται να αρχίσουν την αρχική ημερομηνία έναρξης της επόμενης περιόδου

iv) οι συμφωνίες απασχόλησης πρόκειται να αρχίσουν την αρχική ημερομηνία έναρξης της επόμενης περιόδου.

Το άρθρο 18.2 του RSTP ορίζει τα εξής: “Η ελάχιστη διάρκεια της σύμβασης είναι από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της μέχρι τη λήξη της της σεζόν, ενώ η μέγιστη διάρκεια μιας σύμβασης είναι πέντε έτη. Προτεινόμενες κατευθυντήριες αρχές

Σύμφωνα με το άρθρο 18.2 του RSTP, αλλά με την επιφύλαξη του εθνικού δικαίου και της συμβατικής αυτονομίας των μερών, για συμφωνίες απασχόλησης, προτείνεται:

(i) Σε περίπτωση λήξης της συμφωνίας κατά την αρχική ημερομηνία λήξης της περιόδου, η λήξη της προθεσμίας παρατείνεται μέχρι τη νέα ημερομηνία λήξης της σεζόν.

(ii) Σε περίπτωση που μια συμφωνία αναμένεται να αρχίσει την αρχική ημερομηνία έναρξης μιας νέας εποχής, η έναρξη αυτής της έναρξης θα καθυστερήσει μέχρι τη νέα ημερομηνία έναρξης μιας νέας περιόδου.

(iii) Σε περίπτωση αλληλοεπικαλυπτόμενων περιόδων και / ή περιόδων εγγραφής και εκτός εάν συμφωνούν διαφορετικά όλα τα μέρη, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο πρώην σύλλογο να ολοκληρώσει την εποχή του με την αρχική του ομάδα, προκειμένου να διασφαλίσει την ακεραιότητα ενός εσωτερικού πρωταθλήματος και μιας διοργάνωσης.

Τα ανωτέρω ισχύουν για τις διεθνείς συμφωνίες μεταφοράς κατ ‘αναλογία. Επιπλέον, για τις διεθνείς συμφωνίες μεταφοράς (είτε πρόκειται για μόνιμη μεταβίβαση είτε για μεταφορά δανείου).

(iv) Ανεξάρτητα από τη συνιστώμενη τροποποίηση των ημερομηνιών των συμφωνιών, κάθε πληρωμή που καθίσταται απαιτητή πριν από τη νέα ημερομηνία έναρξης συμφωνίας πρέπει να καθυστερήσει μέχρι τη νέα ημερομηνία έναρξης μιας νέας περιόδου ή της πρώτης περιόδου εγγραφής.

2 – Συμφωνίες που δεν μπορούν να τηρηθούν λόγω αναβολής των διοργανώσεων

Είναι σαφές πως η πανδημία μπορεί να οδηγήσει σε συμφωνίες που δεν μπορούν να εκτελεστούν παγκοσμίως, όπως ήταν αρχικά προβλεπόμενα. Οι παίκτες και οι προπονητές δεν θα μπορούν να εργαστούν, ούτε και οι ομάδες θα μπορούν να τους προσφέρουν εργασία.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί κάποια μορφή καταβολής μισθού στους παίκτες και τους προπονητές, να αποφευχθούν οι διαφορές, να προστατευθεί η συμβατική σταθερότητα και να διασφαλιστεί ότι οι σύλλογοι δεν χρεοκοπούν, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές επιπτώσεις του COVID-19 στους συλλόγους, η FIFA πρότεινε ότι:

(i) Οι σύλλογοι και οι υπάλληλοι (παίκτες και προπονητές) πρέπει να ενθαρρύνονται να συνεργαστούν για να βρουν τις κατάλληλες συλλογικές συμβάσεις σε βάση συλλόγων ή πρωταθλήματος σχετικά με τους όρους απασχόλησης για οποιαδήποτε περίοδο αναστολής του ανταγωνισμού λόγω της επιδημίας COVID-19.

Οι συμφωνίες αυτές θα πρέπει να καλύπτουν, χωρίς περιορισμό: αμοιβές (κατά περίπτωση, αναβολές μισθών ή / και περιορισμοί, μηχανισμοί προστασίας κ.λπ.) και άλλα οφέλη, προγράμματα κρατικών ενισχύσεων, συνθήκες κατά την παράταση των συμβάσεων κ.λπ. Όπου υπάρχουν οι σχετικοί κοινωνικοί εταίροι, θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία στο πλαίσιο των δομών ΑΚΟ ή άλλου μηχανισμού συλλογικών συμβάσεων.

ii. Οι μονομερείς αποφάσεις για τη διαφοροποίηση των συμφωνιών θα αναγνωρίζονται μόνο όταν γίνονται σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο ή είναι επιτρεπτές εντός των δομών CBA ή άλλου μηχανισμού συλλογικών συμβάσεων.

iii. Αυτό θα συμβαίνει όταν:

a) οι σύλλογοι και οι υπάλληλοι δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία

b) το εθνικό δίκαιο δεν αντιμετωπίζει την κατάσταση ή οι συλλογικές συμβάσεις δεν εφαρμόζονται.

Οι μονομερείς αποφάσεις για τη διαφοροποίηση των συμβάσεων θα αναγνωρίζονται μόνον όταν θεωρούνται εύλογα από τo DRC ή τo PSC.

Επίσης, αν το DRC ή τo PSC θελήσει να κρίνει αν μια απόφαση είναι εύλογη, τότε μπορεί να εξετάσει χωρίς περιορισμό τα παρακάτω:

α) την οικονομική κατάσταση του συλλόγου

β) την αναλογικότητα οποιασδήποτε τροποποίησης μισθού

γ) το καθαρό εισόδημα του μισθωτού μετά την τροποποίηση του μισθού

δ) εάν η απόφαση ισχύει για ολόκληρη την ομάδα ή μόνο για συγκεκριμένους υπαλλήλους

ε) εάν η ομάδα καλή τη πίστει προσπάθησε να επιτύχει αμοιβαία συμφωνία με τους

υπαλλήλους.

(i) Εναλλακτικά, όλες οι συμφωνίες μεταξύ σωματείων και εργαζομένων πρέπει να «αναστέλλονται» κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε αναστολής των αγώνων (δηλαδή αναστολή των ποδοσφαιρικών δραστηριοτήτων). Η κάλυψη διατηρείται και μπορούν να βρεθούν κατάλληλοι εναλλακτικοί τρόποι στήριξης του εισοδήματος για τους εργαζόμενους κατά την εξεταζόμενη περίοδο.

3 – Περίδοι εγγραφών (μεταγραφικά παράθυρα)

Η τρίτη έως τελευταία φράση του άρθρου 5.1 του παραρτήματος 3 προβλέπει ότι πριν από την έναρξη μιας περιόδου εγγραφής, οι ενώσεις μπορούν να τροποποιήσουν ή να τροποποιήσουν τις ημερομηνίες υπό «εξαιρετικές περιστάσεις». Η επιδημία COVID-19 είναι σαφώς εξαιρετική περίσταση.

Λαμβανομένης υπόψη της παρούσας κατάστασης, για κάθε περίπτωση χωριστά, μετά από ανάλυση της διοίκησης της FIFA, λαμβάνοντας υπόψη τον παγκόσμιο συντονισμό, προτείνεται:

i) να εγκριθούν όλες οι αιτήσεις παράτασης της τρέχουσας ημερομηνίας λήξης της περιόδου

ii) να εγκριθούν όλες οι αιτήσεις παράτασης ή τροποποίησης των περιόδων εγγραφής που έχουν ήδη αρχίσει, υπό την προϋπόθεση ότι η διάρκειά τους συμμορφώνεται με το ανώτατο όριο (δηλαδή 16 εβδομάδες) που καθορίζεται στο RSTP

(iii) όλες οι αιτήσεις τροποποίησης ή αναβολής των περιόδων καταχώρισης που δεν έχουν αρχίσει να εγκρίνονται, υπό την προϋπόθεση ότι η διάρκεια τους συμμορφώνεται με το μέγιστο όριο (δηλαδή 16 εβδομάδες) που καθορίζεται στο RSTP.

(iv) Επιτρέπεται στον ΜΑ να τροποποιήσει τις ημερομηνίες ή / και τις περιόδους καταχώρισης, είτε εντός του TMS είτε κοινοποιώντας με άλλο τρόπο στη FIFA.

(v) κατά παρέκκλιση από το άρθρο 6.1 του RSTP, ο επαγγελματίας του οποίου η σύμβαση έχει λήξει ή έχει τερματιστεί ως αποτέλεσμα του COVID-19 έχει το δικαίωμα να εγγραφεί από ένωση εκτός της περιόδου εγγραφής, ανεξάρτητα από την ημερομηνία λήξης ή λήξη.

Επειδή οι αποφάσεις σχετικά με τις περιόδους εγγραφής θα εξαρτηθούν τελικά από το αθλητικό χρονοδιάγραμμα των διαφόρων εθνικών αγώνων (οι οποίες, προς το παρόν, παραμένουν αβέβαιες), το θέμα αυτό θα παρακολουθείται και θα αξιολογείται από τη FIFA σε διαρκή βάση.

Συμπερασματικά, η FIFA κάνει γνωστό πως θα δεχτεί κάθε επιπλέον τροποποίηση στα πρωταθλήματα ή παράταση στην λήξη τους και ανάλογα με το καθένα θα δημιουργηθούν και τα νέα μεταγραφικά παράθυρα.

4 – Άλλα ρυθμιστικά θέματα

Σε αυτή την κατηγορία γίνονται κυρίως γνωστές ορισμένες αλλαγές στους κανονισμούς, αναφορικά με τις προσκλήσεις ποδοσφαιριστών για να αγωνιστούν με τις εθνικές τους ομάδες.

(i) Οι σύλλογοι δεν υποχρεούνται να παραχωρήσουν τους εγγεγραμμένους παίκτες τους σε εθνικές ομάδες.

(ii) Αν ένας σύλλογος συμφωνήσει να παραχωρήσει έναν εγγεγραμμένο παίκτη σε μια εθνική ομάδα, ο παίκτης μπορεί να αρνηθεί την κλήση.

iii) Οι αποφάσεις αυτές δεν υπόκεινται σε πειθαρχικά μέτρα.

(iv) Εάν ένας παίκτης δεν είναι σε θέση να επαναλάβει το καθήκον του με την ομάδα του εντός της καθορισμένης προθεσμίας λόγω του COVID-19, ο σύλλογος ή και ο παίκτης δεν θα υπόκεινται σε μελλοντικούς περιορισμούς ή πειθαρχικά μέτρα.

v) Στην απόφαση αυτή ισχύουν τα ακόλουθα διεθνή παράθυρα:

1) 23-31 Μαρτίου 2020 (διεθνές ημερολόγιο αγώνα ανδρών),

2) 6-15 Απριλίου 2020 (διεθνές ημερολόγιο αγώνα γυναικών),

3) 6-15 Απριλίου 2020 (διεθνές ημερολόγιο αγώνα futsal).

Είναι πιθανό ότι παρόμοια απόφαση του Προεδρείου θα δοθεί για τα επόμενα διεθνή παράθυρα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2020.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy