Αισιοδοξία από μείωση των θυμάτων στην Ισπανία – Τι γίνεται με την κατάσταση διεθνώς

Αισιοδοξία επικρατεί στην Ισπανία καθώς μειώνεται ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία, επιβραδύνθηκε για τέταρτη συνεχή ημέρα ο ρυθμός αύξησης των θανάτων , με 637 νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο, που ανεβάζουν στους 13.055 το σύνολο των νεκρών της επιδημίας Covid-19 στην χώρα.

Ο αριθμός των θανάτων μειώνεται συνεχώς στην Ισπανία από την Πέμπτη, οπότε και καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός (950). Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι κατά το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 4.273 νέα κρούσματα, επί συνολικού αριθμού 135.032 περιστατικών.

Οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι σχεδιάζουν να διευρύνουν τη διενέργεια τεστ για τον κορωνοϊό, ώστε να περιλάβει και ανθρώπους χωρίς συμπτώματα, ως πρώτο βήμα προς μια σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στη χώρα με τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από την παγκόσμια πανδημία.

Οπως και στη χειρότερο πληγείσα Ιταλία, η Ισπανία έχει δει τον ρυθμό των νέων κρουσμάτων και θανάτων να επιβραδύνεται τις τελευταίες ημέρες, προκαλώντας την ελπίδα ότι το `πικ` (η κορύφωση της επιδημίας) έχει περάσει.

“Ετοιμαζόμαστε για μια αποκλιμάκωση για την οποία είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιος είναι μολυσμένος ώστε να μπορούμε να άρουμε σταδιακά τα μέτρα περιορισμού των Ισπανών πολιτών”, δήλωσε η Ισπανίδα Υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονθάλεθ στο τηλεοπτικό δίκτυο Antena 3.

Αν και μέχρι τώρα μόνο εκείνοι που έχουν μολυνθεί ή θεωρούνται ύποπτα κρούσματα της Covid-19 έχουν υποβληθεί σε τεστ, τώρα οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στον ευρύτερο πληθυσμό προκειμένου να εντοπίσουν φορείς που μπορεί να μην παρουσιάζουν συμπτώματα, είπε η Γκονθάλεθ.

Ισπανικές εταιρίες κατασκευάζουν 240.00 κιτ τεστ την εβδομάδα και ενισχύουν την ικανότητά τους, δήλωσε η υπουργός ενώ εξοπλισμός έρχεται επίσης από το εξωτερικό.

Η Ισπανία έχει τεθεί σε καραντίνα από τις 14 Μαρτίου και ο Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είπε το Σαββατοκύριακο ότι τα περιοριστικά θα παραμείνουν έως τις 26 Απριλίου. Ωστόσο ο Σάντσεθ άφησε να διαφανεί το ενδεχόμενο χαλάρωσης κάποιων περιορισμών, όπως η παραμονή όλων των εργαζομένων σε μη απαραίτητους τομείς στο σπίτι, μετά το Πάσχα, αν και τα καταστήματα και τα εστιατόρια θα μείνουν κλειστά.

Σήμερα ήρθησαν τα σημεία ελέγχου σε τέσσερις σκληρά πληγείσες πόλεις στη βορειοανατολική περιφέρεια της Καταλονίας, όπου έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 100 θάνατοι, ανέφερε το υπουργείο Υγείας.

Ογδονταεπτά γιατροί έχασαν τη ζωή τους στην Ιταλία

Οι γιατροί που έχουν χάσει την ζωή τους από τον κορωνοϊό στην Ιταλία, ανέρχονται πλέον σε 87, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των αρχών. Παράλληλα, χθες διαγνώσθηκε θετικός στον ιό ο διευθυντής του Ιταλικού Οργανισμού Φαρμάκων Νικόλα Μαγκρίνι.

Σχολιάζοντας τους χθεσινούς αριθμούς, βάσει των οποίων περιορίζονται ο αριθμός των νεκρών και τα συνολικά κρούσματα, ο πρόεδρος του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας καθηγητής Σίλβιο Μπρουζαφέρο, τόνισε: “Μετά το ανώτατο σημείο διάδοσης, θεωρούμε ότι άρχισε η πτώση των μολύνσεων. Πιστεύω ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεπτόμαστε την δεύτερη φάση, εκείνη της συνύπαρξης με τον ιό”. Υπάρχουν ακόμη, πάντως, καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Το χωριό Λάουρο, το οποίο βρίσκεται στην περιφέρεια της Νάπολης, την Καμπανία, έχει τεθεί σε πλήρη απομόνωση, με δημιουργία νέας “κόκκινης ζώνης” .

Μια οκταμελής οικογένεια, η οποία είναι ιδιοκτήτρια σούπερ μάρκετ, προέκυψε θετική στον ιό και υπάρχει κίνδυνος να έχουν μολυνθεί μέχρι και διακόσια άτομα, τα οποία ψώνιζαν καθημερινά στο κατάστημα.

Σταδιακή άρση μέτρων στην Αυστρία

Η Αυστρία σχεδιάζει την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού από τις 14 Απριλίου, αρχής γενομένης από την επαναλειτουργία των μικρότερων καταστημάτων, και σύμφωνα με ένα χρονοδιάγραμμα που θα εφαρμοσθεί διαδοχικά τους επόμενους μήνες.

“Στόχος μας είναι η αποκατάσταση της λειτουργίας κατά βήματα” δήλωσε ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου και κάλεσε τον πληθυσμό να διατηρήσει “την μέγιστη πειθαρχία”.

Θα ακολουθήσουν τα μεγαλύτερα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα την 1η Μαίου, στην συνέχεια εστιατόρια και ξενοδοχεία στα μέσα του Μαίου. Οι δημόσιες συναθροίσεις θα παραμείνουν σε απαγόρευση μέχρι τουλάχιστον τον Ιούλιο “Ενεργήσαμε γρήγορα και δραστικά” σε σχέση με άλλες χώρες “και αποτρέψαμε το χειρότερο”, δήλωσε ο καγκελάριος, καθώς η αυστριακή κυβέρνηση επέβαλε κατ`οίκον περιορισμό του πληθυσμού στις 15 Μαρτίου, παράλληλα με το κλείσιμο των καταστημάτων, πλην όσων καλύπτουν βασικές ανάγκες.

“Η εβδομάδα του Πάσχα θα είναι καθοριστική” για να αξιολογηθεί αν η σταδιακή άρση των περιορισμών μπορεί να εφαρμοσθεί, δήλωσε ο καγκελάριος, διευκρινίζοντας ότι θα γίνεται συστηματική αξιολόγηση των μέτρων.

Τα σχολεία αναμένεται να παραμείνουν κλειστά μέχρι τουλάχιστον τα μέσα του Μαίου, ενώ ο περιορισμός των μετακινήσεων θα ισχύει μέχρι το τέλος του Απριλίου, σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάσθηκε σήμερα.

Στο πλαίσιο του κατ` οίκον περιορισμού, οι Αυστριακοί μπορούν να μετακινούνται εάν η τηλεργασία δεν είναι δυνατή, για να κάνουν τα αναγκαία ψώνια, για να συνδράμουν πρόσωπα που χρειάζονται βοήθεια, χωρίς περιορισμό περιμέτρου μετακίνησης. Στο πλαίσιο της σταδιακής επανάληψης των δραστηριοτήτων, η μάσκα, υποχρεωτική από σήμερα στα σούπερ μάρκετ, θα γίνει υποχρεωτική και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα καταστήματα που θα επαναλειτουργούν σταδιακά.

Τα βασικά μέτρα προστασίας για την αποτροπή της μετάδοσης του κορονοϊού θα εφαρμόζονται αυστηρότερα από ποτέ, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Ο ρυθμός αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων μειώνεται καθημερινά στην Αυστρία εδώ και μία εβδομάδα. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών ανέρχεται σε 12.058 σε μία χώρα 8,8 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου η επιδημία έχει προκαλέσει τον θάνατο 204 ανθρώπων.

Αύξηση κρουσμάτων στη Ρωσία

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού αυξήθηκε κατά 954 σε 6.343 το τελευταίο 24ωρο στη Ρωσία, σημειώνοντας ρεκόρ αύξησης σε μια ημέρα, ανακοίνωσε το κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων της χώρας.

Κρούσματα έχουν αναφερθεί ευρέως, αλλά η Μόσχα παραμένει το επίκεντρο του ξεσπάσματος της Covid-19 με 591 κρούσματα, σύμφωνα με το κέντρο αυτό. Επίσης 47 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την Covid-19 στη Ρωσία, καταλήγει στην ανακοίνωσή του το κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων.

Μείωση μισθών αξιωματούχων στην Ινδία

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι κι άλλοι κορυφαίοι κρατικοί αξιωματούχοι θα έχουν μείωση 30% στον φετινό μισθό τους, καθώς η πανδημία του κορονοϊού αναμένεται να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Πρακάς Τζαβαντεκάρ.

Το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το διάταγμα του Μόντι, που επιτάσσει ότι ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος Ραμ Ναθ Κόβιντ, οι κυβερνήτες των κρατιδίων και οι βουλευτές θα υποστούν μειώσεις στους μισθούς τους στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης που τους αναλογεί, τόνισε ο ίδιος υπουργός.

Ο Μόντι έχει επιβάλει περιορισμό κυκλοφορίας τριών εβδομάδων, όμως το μέτρο αυτό έχει αφήσει εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς δουλειά και τα πιο αναξιοπαθούντα μέλη της κοινωνίας κάνουν αγώνα για να εξασφαλίσουν τροφή και κατάλυμα.

Ελλιμενίστηκε το κρουαζιερόπλοιο “Ruby Princess”

Το κρουαζιερόπλοιο “Ruby Princess”, με το οποίο συνδέεται ένα τέταρτο των θανάτων από τον νέο κορωνοϊό στην Αυστραλία, ελλιμενίστηκε σήμερα κοντά στο Σίδνεϊ, αφού τα περίπου 200 μέλη του πληρώματος άρχισαν να παρουσιάζουν συμπτώματα της Covid-19.

Το κρουαζιερόπλοιο έδεσε στο Πορτ Κέμπλα, περίπου 80 χλμ. νότια του Σίδνεϊ, αφού έμεινε επί εβδομάδες αποκλεισμένο στη θάλασσα. Γιατροί αποτίμησαν την κατάσταση της υγείας μελών του πληρώματος που έχουν αρρωστήσει και αποφάσισαν ποια από αυτά πρέπει να αποβιβαστούν προκειμένου να λάβουν ιατρική φροντίδα στην ξηρά.

Στα μέσα Μαρτίου, η αυστραλιανή κυβέρνηση είχε επιτρέψει την αποβίβαση στο Σίδνεϊ των 2.700 επιβατών του “Ruby Princess”, το οποίο διαχειρίζεται η Carnival Australia, παρά το μέτρο που είχε ληφθεί λίγες ημέρες νωρίτερα και απαγόρευε στα κρουαζιερόπλοια να ελλιμενιστούν στην Αυστραλία.

Αυτοί οι επιβάτες επέστρεψαν εν συνεχεία στα σπίτια τους σε διάφορα μέρη της Αυστραλίας. Εκατοντάδες επιβάτες βρέθηκαν κατόπιν θετικοί στον νέο κορονοϊό. Τουλάχιστον δέκα από αυτούς υπέκυψαν από τότε στην Covid-19, περίπου το ένα τέταρτο των 40 θανάτων που συνδέονται με τον κορωνοϊό στην Αυστραλία. Μέχρι τώρα, σχεδόν 6.000 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στη χώρα.

Η αστυνομία της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, όπου βρίσκεται το Πορτ Κέμπλα, ανέφερε σε μια ανακοίνωση πως το πλοίο μπορεί να παραμείνει έως και δέκα ημέρες στο λιμάνι, ώστε να ανεφοδιαστεί σε προμήθειες και καύσιμα προτού εγκαταλείψει τα αυστραλιανά ύδατα. Διευκρίνισε πως το πλήρωμα δεν επιτρέπεται να αποβιβαστεί παρά μόνο σε επείγουσα ανάγκη και πως πολλά μέλη του πληρώματος νοσηλεύονται.

Η χειρότερη χρονιά ύφεσης από τον Β` παγκόσμιο πόλεμο στη Γαλλία

Λόγω του κορωνοϊού, η Γαλλία θα βιώσει φέτος τον χειρότερη χρονιά οικονομικής ύφεσης από το τέλος του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Γερουσίας.

“Ο χειρότερος ρυθμός ανάπτυξης που καταγράφηκε από τη Γαλλία από το 1945 ήταν το 2009 μετά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008: -2,2%. Θα είμαστε πιθανόν πολύ πέραν του -2,2%” φέτος, δήλωσε ο υπουργός”

Αυτό καταδεικνύει το μέγεθος του οικονομικού σοκ που αντιμετωπίζουμε”, είπε ο υπουργός μέσω τηλεδιάσκεψης, με πολλούς τομείς να έχουν παραλύσει εντελώς λόγω των μέτρων περιορισμού που επιβλήθηκαν προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση της επιδημίας.

Η κυβέρνηση εκτίμησε τον περασμένο μήνα, σε μια έκτακτη επικαιροποίηση του προϋπολογισμού, ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1% φέτος, ωστόσο έκτοτε έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα χρειαστεί να αναθεωρήσει το ποσοστό αυτό.

Μεγάλη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων στην Ινδονησία

Η Ινδονησία επιβεβαίωσε σήμερα 218 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, αριθμός που αποτελεί τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τότε που ανακοινώθηκαν τα πρώτα κρούσματα πριν από ένα μήνα και που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό στη χώρα σε 2.491, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τον Αχμαντ Γιουριάντο, έχουν καταγραφεί επίσης 11 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 209, ενώ 192 άνθρωποι ανάρρωσαν.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας στις Φιλιππίνες ανακοίνωσε 11 ακόμα θανάτους και 414 νέα κρούσματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 163 και των κρουσμάτων σε 3.660 ενώ 73 άνθρωποι έχουν αναρρώσει.

1.286.294 τα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως

Στο 1 εκ. 286.294 ανέρχονται τα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως.

Οι θάνατοι ανέρχονται στους 70.446 ενώ τα άτομα που έχουν αποθεραπευτεί φθάνουν τα 271.882.

Τα ενεργά περιστατικά ανέρχονται στα 943.966, ενώ οι ασθενείς που είτε έχουν θεραπευτεί είτε έχουν αποβιώσει ανέρχονται στους 342.328.

Πρώτη σε αριθμό κρουσμάτων είναι η Αμερική με 336.851, ακολουθούμενη από την Ισπανία με 135.032 και την Ιταλία με 128.948 κρούσματα.

Πρώτη σε αριθμό θανάτων ασθενών με COVID-19 είναι η Ιταλία με 15.887. Ακολουθούν η Ισπανία με 13,055 και οι ΗΠΑ με 9,620 θανάτους.

Την πρώτη δεκάδα χωρών με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων συμπληρώνουν η Γερμανία με 100.132 κρούσματα, η Γαλλία με 92.839, η Κίνα 81.708, το Ιράν 60.500, το Ηνωμένο Βασίλειο με 47.806, η Τουρκία με 27.069 και η Ελβετία με 21.282.

Πηγή: ΚΥΠΕ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy