Μην βγείτε από το σπίτι τις επόμενες δύο εβδομάδες, προειδοποιούν τους Αμερικανούς οι ειδικοί 

Δραματική προειδοποίηση απηύθυνε το Σάββατο η συντονίστρια της Ομάδας Δράσης του Λευκού Οίκου για τον Κορωνοϊό, Ντέμπορα Μπιρξ, μιλώντας στη καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του Προέδρου Τραμπ, ζητώντας από τους Aμερικανούς να μην το κουνήσουν από τα σπίτια τους στις επόμενες δύο εβδομάδες.

«Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι εξαιρετικά σημαντικές … είναι η στιγμή που πρέπει να κάνετε ό,τι μπορείτε (σε συμμόρφωση) με τις προεδρικές οδηγίες. Είναι η στιγμή να μην πάτε στο μπακάλικο, να μην πάτε στο φαρμακείο, αλλά να κάνετε τα πάντα για να κρατήσετε την οικογένεια και τους φίλους σας ασφαλείς. Και αυτό σημαίνει όλοι να τηρούμε την απόσταση των δύο μέτρων και να πλένουμε τα χέρια μας», είπε η Δρ. Μπιρξ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Πρόεδρος Τραμπ κάλεσε στους Αμερικανούς να προετοιμαστούν για μια μεγάλη αύξηση των θανάτων, στις επόμενες δύο δυσκολότερες – όπως τις χαρακτήρισε – εβδομάδες της πανδημίας.

«Θα υπάρξουν πολλοί θάνατοι. Φτάνουμε σε μια στιγμή που θα είναι πολύ φρικτή. Πιθανόν δεν έχουμε ξαναδεί αριθμούς τέτοιου μεγέθους», είπε συγκρίνοντας τους αριθμούς αυτούς με τον δύο παγκοσμίους πολέμους.

Ωστόσο την ίδια στιγμή, με αφορμή τηλεδιάσκεψη που είχε με ιδιοκτήτες αθλητικών ομάδων, ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις ότι η χώρα θα πρέπει να ανοίξει για δουλειές. Αναφέρθηκε μάλιστα στην πιθανότητα να επιτραπούν οι λειτουργίες στα προαύλια των εκκλησιών, κατά το Πάσχα των Δυτικών (12 Απριλίου), με καθιέρωση σημαντικών αποστάσεων. Ο ίδιος πάντως δήλωσε ότι θα παρακολουθήσει τη λειτουργία από τον υπολογιστή του.

Ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων, Δρ. Άντονι Φάουτσι έβαλε για μια ακόμη φορά «πάγο» στον Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι πριν αρθούν τα μέτρα θα πρέπει να έχουν τεθεί σε εφαρμογή συγκεκριμένοι μηχανισμοί, ώστε να μην επιστρέψει η πανδημία.

«Αυτό θα απαιτήσει την ικανότητα να κάνουμε τεστ, να ταυτοποιούμε, απομονώνουμε και να ιχνηλατούμε κρούσματα. Αυτά θα πρέπει να έχουμε δημιουργήσει κι ελπίζω τότε θα μπορέσουμε να τα άρουμε».

Προειδοποίησε επίσης για πιθανή μεγάλη αύξηση των θανάτων.

«Καθώς μπαίνουμε την επόμενη εβδομάδα, δεν θα πρέπει να εκπλαγείτε (αν δείτε) τους θανάτους να συνεχίσουν να αυξάνονται».

Παράλληλα ανακοίνωσε την ανάπτυξη χιλίων στρατιωτικών ιατρών και νοσηλευτών στη πόλη της Νέας Υόρκης – που αντιμετωπίζει επείγουσες ανάγκες – ενώ ανάλογες αποστολές θα γίνουν και σε άλλες περιοχές της χώρες.

Ο Πρόεδρος Τραμπ υποστήριξε ότι έχει κάνει κάθε τι δυνατό για να ανταποκριθεί στα αιτήματα των πολιτειών για αναπνευστήρες και επέκρινε τους κυβερνήτες γιατί φοβούμενοι τις ελλείψεις υποβάλλουν φουσκωμένα αιτήματα.

Την ώρα που ο Πρόεδρος Τραμπ κι ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ μιλούσαν για το «δικό τους υλικό» αρνούμενοι να ανταποκριθούν στο αίτημα της Νέας Υόρκης, ο κινεζικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος Τζο Τσάι, συνιδρυτής της εταιρείας Alibaba κι η σύζυγός του Κλάρα Βου, ιδιοκτήτες της ομάδας μπάσκετ NETS, δώρισαν στη Νέα Υόρκη 2,6 εκατομμύρια μάσκες, 170.000 προστατευτικά γυαλιά και 2.000 αναπνευστήρες.

Τα κρούσματα στις ΗΠΑ είχαν ξεπεράσει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου τις 311.000. 1.240 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε μία μέρα, ανεβάζοντας τους νεκρούς στους 8.452. Η πολιτεία της Νέας Υόρκης είχε 114.775 κρούσματα και 3.565 νεκρούς.

ΚΥΠΕ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy