Το ρεπορτάζ αναδημοσιεύει η εφημερίδα Mirror και σε αυτό αναφέρεται ότι ένας 55χρονος ασθενής – δεν διευκρινίζεται αν ήταν άνδρας ή γυναίκα – με κορονοϊό καταγράφηκε ήδη από τις 17 Νοεμβρίου.

Οι γιατροί στη Γουχάν προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν το χρόνο της πρώτης εμφάνισης του ιού, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της South China Morning Post, ένα άτομο 55 ετών από την επαρχία Χουμπέι, το επίκεντρο της πανδημίας, ήταν το πρώτο που καταγράφηκε με τον ιό και από τότε καταγράφονταν τουλάχιστον πέντε κρούσματα τη μέρα.

Στις 15 Δεκεμβρίου 2019 τα καταγεγραμμένα κρούσματα στην περιοχή αυτή της Κίνας ήταν 27 και στις 20 Δεκεμβρίου είχαν φτάσει 60.

Στις 27 Δεκεμβρίου ο γιατρός Zhang Jixian, ενημέρωσε τις υγιειονομικές αρχές της χώρας ότι τα κρούσματα προέρχονταν από έναν νέο κορονοϊό.

Πάντως, καμία από τις συνολικά εννιά περιπτώσεις που καταγράφηκαν στην περιοχή της Χουμπέι τον Νοέμβριο δεν έχει αποδειχθεί έως τώρα ότι είναι ο λεγόμενος «ασθενής 0».

Υπενθυμίζεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χτύπησε καμπανάκι για τον κορονοϊό στις 13 Δεκεμβρίου, χωρίς πάντως τότε να ζητήσει μέτρα και τότε έκανε λόγο για «περιορισμένη μεταδοτικότητα».