Ψηφίστηκαν αύξηση εξωδίκων και αποσυμφόρηση Φυλακών

Η Ολομέλεια της Βουλής που συνήλθε σε συνεδρία το απόγευμα της Παρασκευής ψήφισε σε νόμους τα δύο νομοσχέδια, ένα για την αύξηση του εξώδικου προστίμου από 150 ευρώ σε 300 ευρώ προς όσους παραβαίνουν το διάταγμα του Υπουργού Υγείας για περιορισμό στην διακίνηση και ένα νομοσχέδιο για τις αποφυλακίσεις κρατουμένων. Ενέκρινε, επίσης, τον κανονισμό ώστε να  μπορούν να εντάσσονται στον θεσμό της Ανοικτής Φυλακής και της εξωιδρυματικής απασχόλησης περισσότερα πρόσωπα.
Λόγω των μέτρων ασφάλειας και υγείας κατά την ψηφοφορία στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας παρέστησαν 19 Βουλευτές ως ο ελάχιστος αριθμός που απαιτείται ώστε να συσταθεί απαρτία.
Με τον νόμο για τα εξώδικα έγινε η ρύθμιση που στοχεύει ώστε τα αδικήματα κατά παράβαση του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου, να υπόκεινται σε εξώδικη ρύθμιση και συγκεκριμένα να νομοθετηθεί η αύξηση του εξωδίκου προστίμου από €150 σε €300, με σκοπό την αποτροπή των παραβάσεων, ώστε να αποβούν αποτελεσματικότερα τα μέτρα για παρεμπόδιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Με την τροποποίηση του περί φυλακών νόμου επεκτείνεται η δυνατότητα εφαρμογής του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού (βραχιολάκι) σε κατάδικους για συνέχιση έκτισης της ποινής εκτός Φυλακών. Συγκεκριμένα, επεκτείνει την δυνατότητα εφαρμογής του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού (βραχιολάκι) για συνέχιση έκτισης ποινής εκτός φυλακών σε πρόσωπα που καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης μέχρι 12 μήνες και νοουμένου ότι έχουν εκτίσει τουλάχιστον το 1/3 της ποινής τους. Επίσης, επεκτείνεται σε πρόσωπα που καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης πέραν των 12 μηνών και μικρότερη των 5 χρόνων, νοουμένου ότι έχουν εκτίσει το μισό της ποινής τους.
Της δυνατότητας εφαρμογής του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού εξαιρούνται πρόσωπα τα οποία εκτίουν ποινή φυλάκισης για ποινικά αδικήματα εναντίον των ηθών, αδικήματα κατά παράβαση των άρθρων 3 και 4 του περί Βίας στην Οικογένεια (πρόληψη και Προστασία Θυμάτων) Νόμου, αδικήματα που περιλαμβάνονται στον περί της Καταπολέμησης της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Προσώπων και της Προστασίας των Θυμάτων Νόμου, και αδικήματα που περιλαμβάνονται στον περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμου.
Με την τροποποίηση των περί φυλακών κανονισμών παρέχεται η δυνατότητα σε μεγαλύτερο αριθμό κρατουμένων να ενταχθούν στην Ανοιχτή Φυλακή, ενώ επεκτείνεται ο χρόνος παραμονής κρατουμένων στο Κέντρο Εξωϊδρυματικής Απασχόλησης των Φυλακών ώστε να  μπορούν να εντάσσονται στον θεσμό της Ανοικτής Φυλακής όσα πρόσωπα καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης μέχρι 12 μήνες, αντί για 6 μήνες που ισχύει σήμερα.
Επίσης επεκτείνεται η περίοδος παραμονής των κρατουμένων στο Κέντρο Εξωϊδρυματικής Απασχόλησης των Φυλακών στους 18 μήνες αντί τους 12 μήνες που ισχύει σήμερα.
Περαιτέρω, τηρουμένων των προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος, κρατούμενοι που διαμένουν στο Κέντρο θα δικαιούνται να επισκέπτονται τις οικογένειες τους χωρίς συνοδεία κάθε εβδομάδα.
Η Διεύθυνση των Φυλακών ανακοίνωσε ότι οι αποφυλακίσεις ενόψει της απειλής του κορωνοϊού ανέρχονται σε 114 από σύνολο 800 κρατουμένων, ενώ αφορούν και 23 κρατούμενους που είναι ενταγμένοι στο μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού (13) ή έχουν αποφυλακιστεί από το Συμβούλιο Αποφυλάκισης (10).
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τμήματος Φυλακών, αποφυλακίζονται κατάδικοι οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης μέχρι 10 χρόνια, έχουν εκτίσει το μισό της ποινής τους μέχρι 19/4/2020 και τους υπολείπονται 2 χρόνια για τη συμπλήρωσή της.
Υπενθυμίζεται ότι η Διεύθυνση της Βουλής ενημέρωσε τους Βουλευτές ότι το νομοσχέδιο που τιτλοφορείται “Ο περί της Έκδοσης Κυβερνητικών Εγγυήσεων προς Πιστωτικά Ιδρύματα για τη Παραχώρηση Δανείων σε Επιχειρήσεις και Αυτοτελώς Εργαζομένους και την Μερική Επιδότηση Επιτοκίων σε Εξυπηρετούμενα Δάνεια Φυσικών Προσώπων, Επιχειρήσεων και Αυτοτελώς Εργαζομένων Νόμος του 2020”, δεν επρόκειτο να τεθεί σε ψηφοφορία στην σημερινή συνεδρία και ότι για την ψηφοφορία επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου θα καθοριστεί νέα συνεδρία της Ολομέλειας του νομοθετικού σώματος.
Πηγή: ΚΥΠΕ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy