Έφτασε η ώρα του επαναπατρισμού…

Αντίστροφα άρχισαν να μετρούν στο υπουργείο Εξωτερικών και την Κυβέρνηση προκειμένου να αρχίσει ο επαναπατρισμός των Κυπρίων που βρίσκονται στο εξωτερικό, είτε για λόγους σπουδών είτε για επαγγελματικούς λόγους. Ο επαναπατρισμός των Κυπρίων αποτελεί ίσως το δεύτερο σημαντικό στοίχημα που καλείται να κερδίσει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη στη μάχη που δίνει για αντιμετώπιση των παρενεργειών της εξάπλωσης της πανδημίας. Με πρώτο στοίχημα να παραμένει η υπερπήδηση των προβλημάτων στο εσωτερικό (νοσηλεία, εξάπλωση, οικονομία κ.λπ.).

 

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε αναμονή για τις αποφάσεις των ειδικών και ιδιαίτερα του ιατροσυμβουλίου που άρχισε να εξετάσει αιτήσεις. Όπως χαρακτηριστικά μας έχει λεχθεί, μόλις οι ειδικοί δώσουν το τελικό «Οκ» τότε το υπουργείο θα προχωρήσει στην υλοποίηση των ενεργειών του που είναι η αερομεταφορά των πρώτων Κυπρίων πίσω στην πατρίδα.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει να αναμένεται η πρώτη άφιξη των Κυπρίων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και για τους οποίους έχει δοθεί προτεραιότητα. Όσοι θα έρθουν, πέραν από το ότι θα πρέπει προηγουμένως να εξασφαλιστεί έγκριση από το ιατροσυμβούλιο, με την άφιξή τους στο νησί θα μεταφερθούν στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους καραντίνας. Υπολογίζεται ότι οι χώροι καραντίνας θα μπορούν να φιλοξενήσουν αρκετές εκατοντάδες άτομα. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η μεταφορά τους στο νησί θα γίνεται κατά διαστήματα και δεν τίθεται θέμα να μεταφερθούν όλοι σε μια-δυο μέρες.
Από κυβερνητικής πλευράς σημειώνεται πως είναι κατανοητές οι αντιδράσεις των πολιτών, αλλά έπρεπε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αρχίσει ο ελεγχόμενος και συστηματικός επαναπατρισμός φοιτητών και άλλων Κυπρίων από το εξωτερικό. Σημειώνεται ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε ολιγωρία ή καθυστέρηση συγκρίνοντας τα δεδομένα της Κύπρου και κάποιες άλλες χώρες της περιοχής. Υπογραμμίζεται επίσης πως σε όλες σχεδόν τις χώρες που είχαν μεγάλους αριθμούς υπηκόων τους σε άλλα κράτη η μεταφορά έγινε σταδιακά και ελεγχόμενα.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy