Σκέψεις για την παραχώρηση της τεράστιας περιουσίας της Εκκλησίας για τον εξοπλισμό των νοσηλευτηρίων, την ανέγερση καινούργιων καθώς και την στέγαση δεκάδων συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης

Σε μια κίνηση με πολλαπλά μηνύματα προχώρησε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου. Σε τηλεοπτική του εμφάνιση σήμερα σε πρωινή εκπομπή δήλωσε ότι είναι βαθύτατα συγκινημένος από τη μάχη που δίνουν καθημερινά με το  ιό οι ιατροί και οι νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία.

«Ζούμε στο 2020 και σε ένα φυσιολογικό κράτος η πρόσβαση σε δωρεάν, δημόσια και αναβαθμισμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο. Ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη, δικαιοσύνη, όλα αυτά είναι κατοχυρωμένα στην Βίβλο, και είναι όλα εκεί. Ο Θεός σώζει όλους δωρεάν χωρίς ανταλλάγματα και απειλές» τόνισε.

Ο Αρχιεπίσκοπος πρόσθεσε: «ας διαβάσουμε προσεκτικά το Κήρυγμα του Ιησού (Ματθ. 5 — 7) και την επιστολή του Αποστόλου Παύλου στους Θεσσαλονικείς. Εκεί βρίσκεται η απάντηση σε αυτή την «ανθρωποκεντρική» πράξη. Το θεωρούμε καθήκον και υποχρέωση μας».

Όλη η περιουσία για νοσοκομεία, σχολεία και στέγαση αστέγων

Στην συνέχεια υπογράμμισε ότι «γίνονται σκέψεις για την παραχώρηση της τεράστιας περιουσίας της Εκκλησίας για τον εξοπλισμό των νοσηλευτηρίων, την ανέγερση καινούργιων καθώς και την στέγαση δεκάδων συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης (είτε χωρίς σπίτι είτε αντιμετωπίζουν προβλήματα έξωσης)».

Τέλος τόνισε ότι «δεν συμφωνούμε με την εκμετάλλευση που γίνεται από μερικούς για το χρήμα. Δεν βρίσκεται εκεί η ουσία της ζωής αλλά στην αγάπη, την κατανόηση και στην ανθρωπιστική οικονομία. Είμαστε ένα μικρό νησί που είναι απαράδεκτο να έχουμε στο 2020 ανθρώπους που πεινούν, οικογένειες με οικονομικά προβλήματα, απλήρωτους λογαριασμούς νερού ή ρεύματος. Θα γίνουμε παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς ηγέτες ανά την Ευρώπη. Ήδη έχω γράψει επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και τον Πάπα της Ρώμης να κάνει το ίδιο».

Αύξηση της φτώχειας τους επόμενους μήνες

Το νέο χαρακτηριστικό της φτώχειας στην Κύπρο που αναδείχθηκε έντονα με την οικονομική κρίση είναι οι νεόπτωχοι: μέλη της μεσαίας τάξης που είδαν το εισοδηματικό τους στάτους να αλλάζει δραματικά και εργαζόμενοι που αμείβονται με χαμηλούς μισθούς των 500, 600 ή 700 ευρώ και δεν μπορούν να ξεφύγουν από τα όρια της φτώχειας. Πρόκειται για ανθρώπους που αγωνίζονται για μια αξιοπρεπή διαβίωση και εξασφάλιση πόρων που θα επιτρέπουν την επαρκή ικανοποίηση των βασικών αναγκών τους. Αυτό το φαινόμενο με τον κορωνοϊό θα αυξηθεί.

200.000 Κύπριοι σε κίνδυνο φτώχειας

Η φτώχεια στην Κύπρο είναι ένα φαινόμενο στο οποίο δεν έχει δοθεί η δέουσα προσοχή όλα αυτά τα χρόνια, γιατί κυριαρχούσε η αντίληψη ότι δεν υφίσταται, σχολιάζει στον «Π» ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Δικτύου Ενάντια στη Φτώχεια Κύπρου (ΕΔΕΦ) Νίκος Σατσιάς. Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι στην Κύπρο βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, πρόσθεσε. Μετά την οικονομική κρίση οι μισθοί μειώθηκαν, ενώ το κόστος διαβίωσης αυξήθηκε. «Και κατ’ επέκταση δημιουργήθηκε ένα μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των κοινωνικών τάξεων, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε αυξημένη φτωχοποίηση του πληθυσμού», εξηγεί.

Οι άνθρωποι που μαστίζονται από τη φτώχεια βρίσκονται τόσο στις επαρχίες όσο και στις πόλεις. Φυσικά, όπως σημείωσε, οι μετρήσεις που γίνονται δεν λαμβάνουν υπόψη όλο τον πληθυσμό γιατί υπάρχει και το θέμα της αδήλωτης εργασίας. Επίσης, τα τελευταία χρόνια ένα πρόβλημα το οποίο αναδύεται αφορά τους άστεγους, πρόσθεσε.

Το μοτίβο για τη φτώχεια περιλαμβάνει άτομα από όλες τις κοινωνικές τάξεις, κυρίως τις γυναίκες, καθώς και τις μονογονεϊκές, ευάλωτες και τετραμελείς οικογένειες. Η φτωχοποίηση αυτών των ατόμων μπορεί να είναι είτε ενδημική είτε ως απόρροια οικονομικών εξελίξεων. Υπάρχουν περιπτώσεις που και οι δύο γονείς σε μια οικογένεια εργάζονται και παρ’ όλα αυτά τα εισοδήματά τους κυμαίνονται στα όρια κινδύνου της φτώχειας.

Οι αριθμοί

Στην Κύπρο το ποσοστό κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού το 2018 έφθασε συνολικά το 23,9%, παρουσιάζοντας μείωση από 25,2% το 2017, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Καλό μήνα!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy