Κορωνοϊός – Κίνα: Τα μέτρα στη Γουχάν απέτρεψαν 700.000 νέα κρούσματα, σύμφωνα με έρευνα

Η απόφαση των κινεζικών αρχών να απομονώσουν τελείως την πόλη Γουχάν, εστία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα, πριν από δύο μήνες δυνητικά απέτρεψε άλλα 700.000 επιπλέον κρούσματα, δηλώνουν οι ερευνητές.

Τα δραστικά μέτρα που υιοθετήθηκαν τις 50 πρώτες ημέρες της επιδημίας επέτρεψαν σε άλλες πόλεις στη χώρα να προλάβουν την κρίση και να θέσουν υπό έλεγχο την εξάπλωση της επιδημίας, αναλύουν ερευνητές στις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Βρετανία, σε μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science.

Την 50ή ημέρα της πανδημίας – στις 19 Φεβρουαρίου – υπήρχαν επίσημα δηλωμένα 30.000 κρούσματα στην Κίνα, αναφέρει ο Κρίστοφερ Ντάι, ένας από τους συντάκτες της μελέτης.

«Η ανάλυσή μας υποδηλώνει ότι χωρίς την απαγόρευση εξόδου από την Γουχάν και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνική εμβέλεια, θα υπήρχαν περισσότερα από 700.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19 εκείνη τη ημέρα εκτός των ορίων της Γουχάν», διευκρινίζει σε ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, τα μέτρα αυτά επέτρεψαν να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης, «εμποδίζοντας την επαφή μεταξύ των ανθρώπων που είχαν μολυνθεί από τον ιό και των ανθρώπων που ανήκουν σε ομάδες κινδύνου».

Για να ερευνήσουν τη μεταδοτικότητα του ιού, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κυρίως δεδομένα γεωεντοπισμού από τα κινητά τηλέφωνα.

Η περίοδος που μελετήθηκε συνέπιπτε κυρίως με την Πρωτοχρονιά του σεληνιακού έτους, τη μεγαλύτερη γιορτή της χώρας που κατά παράδοση δίνει την ευκαιρία για τεράστιες μετακινήσεις σε όλη την Κίνα.

Με τις πληροφορίες από τα κινητά τηλέφωνα, οι επιστήμονες συνέκριναν τις μετακινήσεις από και προς την Γουχάν με αυτές των δύο προηγούμενων ετών.

«Οι αναλύσεις έδειξαν δραστική μείωση των μετακινήσεων μετά την ταξιδιωτική απαγόρευση που θεσπίστηκε στις 23 Ιανουαρίου 2020. Με τα δεδομένα αυτά, μπορέσαμε να υπολογίσουμε τη δυνητική μείωση των κρουσμάτων σχετιζόμενων με την Γουχάν σε άλλες πόλεις της Κίνας», εξήγησε ο ‘Οταρ Μπιόρνσταντ, άλλος συντάκτης της μελέτης.

Όταν οι κινεζικές αρχές απέκλεισαν την Γουχάν πριν από δύο και πλέον μήνες, η απόφαση είχε εκληφθεί ως ένα πολύ δραστικό μέτρο για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας.

Στο εξής, σχεδόν η μισή ανθρωπότητα έχει κληθεί να περιοριστεί μέσα στο σπίτι.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy