Υπουργός δηλώσεις: “Προτιμώ να σώσουμε ζωές και ας κατηγορηθούμε για τα μέτρα”

Ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου μίλησε στην εκπομπή ALPΗΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Διαβάστε όσα είπε:

“Αντιλαμβάνομαι ότι είναι σκληρά τα μέτρα αλλά προτιμώ να σώσουμε ζωές και ας κατηγορηθούμε για τα μέτρα”.

“Πολύ πιθανόν να παραταθούν, αξιολογούμε την κατάσταση καθημερινά. Αν δούμε ότι χρειάζεται να επεκταθούν αυτό θα πράξουμε”.

“Ο ΠΟΥ αναφέρουν την αναγκαιότητα να γίνονται περισσότερα τεστ. Το εγκεκριμένο είναι το λεγόμενο μοριακό τεστ που κάνει το ΙΝΓΚ, το ΓΝ Λευκωσίας, το ΓΝ Λευκωσίας και τώρα μπορούν και τα ιδιωτικά. Παγκόσμια υπάρχει έλλειψη στα αντιδραστήρια και κάθε χώρα λαμβάνει ένα συγκεκριμένο αριθμό. Η δυνατότητά μας είναι 500 με 600 ημερησίως”.

“Κάποια φάρμακα είναι σε πειραματικό στάδιο, κάποια άλλα που φαίνονται ότι έχουν αποτελέσματα, υπάρχει επιστημονική επιτροπή που αποτελείται από 14 επιστήμονες και χθες έχουν θεσμοθετήσει το θεραπευτικό πρωτόκολλο για ενήλικες και παιδιά, τα φάρμακα τα οποία είθισται να παίρνει κάποιος υπάρχει επάρκεια στην Κύπρο. Για τα φάρμακα που μπορεί να επιδράσουν στη συμπτωματολογία υπάρχει επάρκεια έγινε ήδη μια συμφωνία με 12 φαρμακεία για να τα έχουν σαν απόθεμα, οι προσωπικοί ιατροί θα τα συνταγογραφούν, όλα αυτά θα ανακοινωθούν σήμερα”.

“Θα ανεγερθεί μια νέα αίθουσα στο ΓΝ Λευκωσίας που θα εξυπηρετήσει περίπου τέτοιες 20 κλίνες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 10 άτομα στις ΜΕΘ, άρα υπάρχει επάρκεια”.

“Αντιλαμβάνομαι ότι κόσμος που στήριζε την προσπάθεια “τιμωρείται” αλλά για να λειτουργήσουν αυτά τα μέτρα, πρέπει όλος ο κόσμος να πειθαρχήσει. Όταν λαμβάναμε 130 χιλιάδες αιτήματα την ημέρα, την ιχνηλάτηση μετά από ένα επιβεβαιωμένο περιστατικό ανακαλύπταμε 10-15 επαφές, αυτό σημαίνει ότι δεν τηρούνταν τα μέτρα. Άρα ο κόσμος κάπου δεν πειθάρχησε. Δεν πρέπει να έχουμε την πλειοψηφία του κόσμου αλλά όλη την κοινότητα”.

“Το πότε θα αρθούν αυτά τα μέτρα δεν έχει σημασία, αν πειθαρχήσουμε πιο γρήγορα θα βγούμε. Σε αυτή τη πανδημία δεν υπάρχει κακό σενάριο, όλα είναι κακά σενάρια. Λάβαμε έγκαιρα μέτρα αλλά όταν έχει να κάνεις με έναν αόρατο ιό όσα μέτρα λάβεις μπορεί να ξεφύγει. Αυτή τη στιγμή μπορεί να κυκλοφορούν 10 ορφανά κρούσματα και μπορεί να γίνεται διασπορά του ιού”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy