Σε καραντίνα ολόκληρος o πλανήτης… Η πανδημία έχει πλήξει 145 χώρες

Η πανδημία έχει πλήξει ήδη 145 χώρες- Πάνω από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν περιοριστεί στα σπίτια τους – Τα μέτρα που λαμβάνονται

Σιγά σιγά ολόκληρος ο πλανήτης μπαίνει σε καραντίνα. Η πανδημία έχει πλήξει 145 χώρες. Πάνω από τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι από άκρη σε άκρη της γης έχουν περιοριστεί στα σπίτια τους. Στην Ελλάδα και στην Κύπρο μετά τα προληπτικά περιοριστικά μέτρα, η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει σε ισχύ την απαγόρευση κυκλοφορίας. Για τον σκοπό αυτό, επιστράτευσε την αστυνομία, η οποία εντατικοποίησε τους ελέγχους. Σε αυτούς βεβαιώθηκαν χιλιάδες πρόστιμα για άσκοπες μετακινήσεις.

Οι πολίτες αποδεικνύονται απείθαρχοι και σε άλλες χώρες, με αποτέλεσμα οι αρχές να υιοθετούν άλλη προσέγγιση. Η Ινδία βρίσκεται επίσης σε γενικό περιορισμό, με τις αρχές να έχουν δώσει εντολή σε 1,3 δισεκατομμύρια κατοίκους να παραμείνουν σπίτι τους για 21 ημέρες. Για τον λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν τις εξόδους τους μόνο για τα είδη πρώτης ανάγκης.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αγνόησαν τις εντολές, με την αστυνομία να εφαρμόζει το ρητό «όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος». Κρατώντας ειδικά γκλομπ, δεν διστάζουν να τα χρησιμοποιήσουν. Χτυπούν αρκετές φορές άτομα που βρίσκουν να περπατούν άσκοπα στο δρόμο, ακόμα όταν κι αυτά ζητούν συγγνώμη.

Σε άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιούν μάνικες με νερό, απομακρύνοντας παρέες ή κόσμο που συνωστίζεται έξω από μαγαζιά τροφίμων. Άλλα όργανα επιδεικνύουν μεγαλύτερη φαντασία, αναγκάζοντας τους απείθαρχους πολίτες να κάνουν πους άπς στη μέση του δρόμου ως τιμωρία. Το κλασικό κυνηγητό είναι, επίσης, συχνό φαινόμενο στους κεντρικούς δρόμους του Νέου Δελχί.

Στην Τουρκία εφαρμόζεται το «αποφασίζουμε και διατάζουμε». Σύμφωνα με έναν νόμο του 1930, σε περίπτωση επιδημίας η κυβέρνηση αποκτά τον πλήρη έλεγχο, χωρίς καμία εξουσιοδότηση από τον εισαγγελέα. Όποιος δεν συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας, αντιμετωπίζει πρόστιμο έως και φυλάκιση. Παρ’ ότι η χώρα δεν έχει τεθεί σε καθολική καραντίνα, έχουν ήδη οδηγηθεί στη φυλακή άτομα που θεωρήθηκαν ότι «έθεσαν σε κίνδυνο τους συμπολίτες τους». Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένας 33χρονος. Παρ’ ότι είχε συμπτώματα διέφυγε της καραντίνας και κατέληξε πίσω από τα κάγκελα.

Στο ίδιο μήκος και η Ρωσία. Οι δημοτικές αρχές της Μόσχας ανακοίνωσαν πως όσοι δεν τίθενται εκούσια σε κατ’ οίκον περιορισμό για δύο εβδομάδες εάν έρχονται από χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό, θα αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και πέντε χρόνια.

Στις ΗΠΑ, η Καλιφόρνια των 40 εκατομμυρίων κατοίκων είναι η πρώτη Πολιτεία που αποφάσισε να θέσει σε ισχύ την καθολική καραντίνα. Ο κυβερνήτης της δήλωσε ότι δεν θα υπάρχουν συνέπειες για όσους δεν υπακούν. Παρ’ ότι ο νόμος επιβάλλει πρόστιμα μέχρι 1.000 δολάρια, ανακοινώθηκε πως «είναι ένα κοινωνικό συμβόλαιο…».

Στο Ισραήλ, περίπου 70.000 άτομα βρίσκονται σε καραντίνα. Η αστυνομία περιπολεί τα σπίτια αυτών, έχοντας πραγματοποιήσει 20.000 επιτόπιους ελέγχους. Αστυνομικοί χτυπούν την πόρτα διαμερισμάτων, ενώ περίπου 200 άτομα ερευνώνται, καθώς παραβίασαν τους περιορισμούς.

Στο Ιράκ η αστυνομία απειλεί το πλήθος που παραβιάζει την καραντίνα με όπλα, ενώ στη Νότια Αφρική οι αστυνομικοί το πήγαν ένα βήμα παραπέρα. Άνοιξαν πυρ με πλαστικές σφαίρες για να διαλύσουν ένα πλήθος εκατοντάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από  σουπερμάρκετ στο Γιοχάνεσμπουργκ. Στη συνέχεια σχημάτισαν ξανά την ουρά, εξαναγκάζοντας τους ανθρώπους με χτυπήματα να μην πλησιάζουν ο ένας τον άλλον.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη περιορίζονται στο παλιομοδίτικο πρόστιμο… Και μπορεί στη Μαγιόρκα της Ισπανίας να κυκλοφόρησε ένα βίντεο, στο οποίο αστυνομικοί κατέφυγαν στο τραγούδι, προκειμένου να ανυψώσουν το ηθικό των κατοίκων που βρίσκονται σε καραντίνα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα πρόστιμα δεν πέφτουν βροχή.

Στη Βρετανία έφιπποι αστυνομικοί απομακρύνουν πολίτες, ενώ περιπολούν ασταμάτητα σε πάρκα και πλατείες. Δεν έχουν, μάλιστα, λείψει και τραγελαφικά περιστατικά όπου αστυνομικοί με τα άλογά τους τρέχουν ξοπίσω πιτσιρικάδων που παραβιάζουν την καραντίνα στα πάρκα, κάνοντας σκέιτ και ποδήλατο.

Πρώτο Θέμα

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy