Η αποχώρηση πάντως των μεταναστών από τους καταυλισμούς έξω από τις Καστανιές και η μαζική επιβίβαση των μεταναστών σε λεωφορεία για την Κωνσταντινούπολη, οργανωμένη από τις τουρκικές αρχές, δεν συνεπάγεται και χαλάρωση των μέτρων από την πλευρά των Ελληνικών δυνάμεων στην περιοχή. Η αμυντική διάταξη μάλιστα παραμένει ως έχει σε όλο το μήκος του Έβρου και αναμένεται να επανεξεταστεί μόνο σε περίπτωση που περάσει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Στην Αθήνα γνώστες των διπλωματικών θεμάτων επεσήμαιναν στο Reader πως η Ελληνική αντίδραση στην Τουρκική πρόκληση είναι ένα κεκτημένο της Ελληνικής πλευράς στον υβριδικό πόλεμο που επιχείρησε να ανοίξει στα σύνορά μας η γειτονική χώρα. Ο Τούρκος Πρόεδρος συνειδητοποίησε πως έχει να αντιμετωπίσει έναν αντίπαλο που εννοεί τα όσα λέει για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, ενώ την ίδια στιγμή η ελληνική “ετοιμότητα” απέδειξε πως η χώρα μας είναι ικανή να προφυλάξει τα σύνορά της με επιτυχία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως ο Τούρκος Πρόεδρος δεν θα συνεχίσει τις προκλήσεις σε διαφορετικό τεραίν.

Οι ανταλλαγές επιστολών στον ΟΗΕ

Το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μάλιστα επανήλθε στη σφοδρή καταδίκη της Τουρκικής παραβατικότητας και της προσπάθειας που καταβάλει για αποσταθεροποίηση στην περιοχή, με αφορμή την κατάθεση των συντεταγμένων του τουρκολιβυκού μνημονίου από τον μόνιμο εκπρόσωπο της Τουρκίας στον ΟΗΕ Σινιρλίογλου, λέγοντας μάλιστα πως η γειτονική χώρα “χτίζει παράνομους, χάρτινους πύργους”.

Αμείωτες οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο

Τουρκικά μαχητικά πάντως πετούσαν ακόμη και ανήμερα της 25ης Μαρτίου πάνω από τον Έβρο, τη Λέσβο και μικρότερα νησιά, ενώ χθες το πρωί ζεύγος τουρκικών μαχητικών τύπου F-16 πέταξε σε αρκετά χαμηλό ύψος πάνω από τις Οινούσσες συνεχίζοντας την τακτική των υπερπτήσεων.

Η πανδημία του κορονοϊού επηρέασε και τον Ερντογάν

Μέχρι το ξέσπασμα του συναγερμού λόγω κορονοϊού, στην Αθήνα οι αναλύσεις προέβλεπαν ένα ακόμη “χτύπημα” από την πλευρά του Ερντογάν, μετά την αποτυχημένη του προσπάθεια να δημιουργήσει πρόβλημα μέσω της εργαλειοποίησης του προσφυγικού και τη συσσώρευση μεταναστών στον Έβρο. Στην Αθήνα οι αναλύσεις έβλεπαν πιθανότητες ενός “ατυχήματος” στο Αιγαίο, ή μια προβοκάτσια στον Έβρο, ακόμη και μια κλιμάκωση στο πεδίο των θαλασσίων ζωνών, με έναρξη ερευνητικών δραστηριοτήτων νότια της Κρήτης. Η Αθήνα θεωρεί πως οι ήττες που έχει υποστεί ο Ερντογάν σε Συρία και Έβρο τον έχουν αποσυντονίσει και δεν αποκλείει την προσπάθεια δημιουργίας ενός θερμού επεισοδίου που θα αποτελέσει ένα “αντίβαρο” για τον ίδιο στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Οι Τουρκικές προκλήσεις τέθηκαν και στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής, με τον Πρωθυπουργό να ενημερώνει τους υπόλοιπους αρχηγούς κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στα σύνορα με την Τουρκία, υπενθυμίζοντας ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά και η χώρα μας κάνει ό,τι μπορεί για να τα προστατεύσει. Ανέφερε μάλιστα ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση με την Τουρκία είναι ο τερματισμός των προκλήσεων.