Γιατί ο κορωνοϊός είναι πιο επικίνδυνος για άντρες παρά γυναίκες(pics,videos)

Ο άδικος χαμός του 58χρονου πιλότου από τον νέο κορωνοϊό συγκλόνισε το  παγκύπριο ειδικά για το γεγονός  ότι ο ίδιος δεν φαινόταν να είχε  κανένα ιστορικό με προβλήματα υγείας. Ως ενεργός πιλότος έκανε ανά συχνά διαστήματα σχετικές ιατρικές εξετάσεις για πιστοποιήσεις και ελέγχους. Αυτό ωστόσο που αναφέρουν διάφοροι ερευνητές και επιστήμονες ανά το παγκόσμιο είναι ότι υπάρχουν και συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως οι ηλικιωμένοι και ανθρώποι με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό και χρόνιες παθήσεις που βρίσκονται στην ζώνη κινδύνου

Επιπλέον το κάπνισμα, το πoτό και  γενικά η κακή υγεία, λένε οι ερευνητές, είναι μερικοί από τους παράγοντες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί  οι περισσότεροι που πεθαίνουν από τον κορωνοϊό είναι άντρες αντί γυναίκες.

Δημοσίευμα του CNN επικαλούμενο στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (ISS) της Ιταλίας, σημειώνει πως στην χώρα, οι άνδρες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 60% των ανθρώπων που έδειξαν θετικό αποτέλεσμα στον ιό και είναι περισσότερο από το 70% αυτών που πέθαναν. Ακόμη και σε χώρες όπως η Νότια Κορέα, όπου το ποσοστό των γυναικών που έχουν εντοπίστεί θετικές στον ιό είναι υψηλότερο από εκείνο των ανδρών, περίπου το 54% των θανάτων που αναφέρθηκαν είναι μεταξύ ανδρών.

Η Δρ Ντέμπορα Μπίρξ, συντονίστρια για διαχείρηση του ζητήματος του κορωνοϊού του Λευκού Οίκου, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο την Παρασκευή: «Από την Ιταλία βλέπουμε μια άλλη τάση σχετικά με το γεγονός ότι η θνησιμότητα στα αρσενικά φαίνεται να είναι διπλάσια σε κάθε ηλικιακή ομάδα  σε σύγκριση με τις γυναίκες».

Όταν το CNN ρώτησε τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών για τα δεδομένα ανά φύλο για τα αμερικανικά κρούσματα  και θανάτους κορωνοϊού, γνωστό ως δεδομένα αναλυόμενα κατά φύλο, το CDC, αναφέρει το δημοσίευμα, δεν απάντησε.

Σε συνεργασία με το Global Health 50/50, ένα ερευνητικό ίδρυμα που εξετάζει την ανισότητα των φύλων στην παγκόσμια υγεία, το CNN ανέλυσε τα διαθέσιμα στο κοινό δεδομένα από 20 χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων περιπτώσεων Covid-19 κατά τη στιγμή της συλλογής δεδομένων – 20 Μαρτίου.

Ο στόχος ήταν διαφανεί γιατί οι άνδρες φαίνεται να πεθαίνουν περισσότερο από τις γυναίκες.

Από αυτές τις 20 χώρες, μόνον έξι έδωσαν στοιχεία κατανεμημένα ανά φύλο για επιβεβαιωμένες περιπτώσεις και θανάτους – Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ιράν, Ιταλία και Νότια Κορέα. Άλλες επτά έδωσαν τέτοια δεδομένα μόνο για τον αριθμό των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων. Δεν θα μπορούσαν να εντοπιστούν δεδομένα που να διαχωρίζονται από το φύλο για τις υπόλοιπες χώρες.

Τα στοιχεία δεν είναι περιεκτικά σε όλες τις περιπτώσεις: Για παράδειγμα, τα στοιχεία για την Κίνα καλύπτουν μόνο την περίοδο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, πολύ πριν η εξάπλωση στη χώρα  προσεγγίσει το μηδέν. Και δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με το ποσοστό των εξετάσεων που χορηγούνται σε άνδρες και γυναίκες σε οποιαδήποτε χώρα. Επιπλέον, υπάρχουν αναμφισβήτητα περιπτώσεις του ιού που δεν αντικατοπτρίζονται στα εθνικά δεδομένα για οποιαδήποτε χώρα.

Αλλά σε όλες τις χώρες για τις οποίες το CNN εντόπισε δεδομένα – που καλύπτουν σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού – διαπιστώθηκε  ότι οι άνδρες είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τις γυναίκες μετά τη διάγνωση με το Covid-19.

Αν και είναι απαραιτήτως μερικά και ελλιπής, τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν  αυτό που προειδοποιούν για κάποιο χρονικό διάστημα οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της δημόσιας υγείας θεωρώντας ότι δεν είναι μόνο η βιολογία, αλλά και η συμπεριφορά των φύλων – οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους οι άνδρες και οι γυναίκες  διαβιούν – σημαντικό ρόλο στο διαφορετικό ποσοστό θνησιμότητας των αναπνευστικών ασθενειών.

Ιστορικά,  οι κορωνοϊοί, όπως ο SARS καιτο MERS, τείνουν να επηρεάζουν δυσανάλογα τους άνδρες, σύμφωνα με τον Dr. Luis Ostrosky-Zeichner, ειδικός της μολυσματικής νόσου στην Ιατρική Σχολή του McGovern στο UTHealth στο Τέξας.

Κατά τη διάρκεια προηγούμενων επιδημιών, τα αρσενικά ανέφεραν ότι έχουν χειρότερη κλινική έκβαση λόγω του SARS στο Χονγκ Κονγκ. Είχαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από τον MERS, σε μια μελέτη που διεξήχθη στη Σαουδική Αραβία και τη Νότια Κορέα.

Από μια εξελικτική σκοπιά, μερικές έρευνες υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες έχουν ισχυρότερη ανοσολογική ανταπόκριση έναντι ιικών λοιμώξεων από ότι οι άνδρες επειδή ξοδεύουν μέρος της ζωής τους με ένα ξένο σώμα μέσα – τους απογόνους τους – παρέχοντας έτσι ένα πλεονέκτημα επιβίωσης.

Παράγοντας κάπνισμα

Επιπλέον, το κάπνισμα είναι ένα σαφές παράδειγμα του τρόπου που σχετίζεται με την θνησιμότητα του κορωνοϊού που διαφέρει μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η Κίνα έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό καπνίσματος στον κόσμο, με περίπου 316 εκατομμύρια ενήλικες καπνιστές. Αλλά ενώ πάνω από το 50% των Κινέζων  καπνίζουν, ένα λιγότερο από  το  3%  είναι γυναίκες  γυναικών, σύμφωνα με το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Στην Ιταλία, 7 εκατομμύρια άνδρες καπνίζουν σε αντίθεση με τις 4,5 εκατομμύρια γυναίκες, σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2020 που δημοσιεύονται από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ISS).  Το ινστιτούτο ανέφερε ότι, μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο, “περισσότερο από το ένα τρίτο των ασθενών Covid-19- που ήταν καπνιστές  είχαν μια πιο σοβαρή κλινική κατάσταση από τους μη καπνιστές”.

Για αυτούς τους καπνιστές, ο κίνδυνος να χρειαστούν  εντατική φροντίδα και μηχανή υποστήριξη φαίνεται να είναι  περισσότερο από  το διπλάσιο.

Άλλες μελέτες, σημειώνει το CNN,  έχουν δείξει ότι οι Ιταλοί άνδρες έχουν επίσης υψηλότερα ποσοστά υπέρτασης από ό, τι τα θηλυκά, ενώ οι Κινέζοι άντρες τείνουν να έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση και είναι πιθανότερο να έχουν διαβήτη τύπου 2.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν σε πιθανές επιπλοκές εάν λάβουν τον κορωνοϊό, λένε οι ερευνητές. Ωστόσο,  καταλήγει μεταξύ άλλων το άρθρο, η έλλειψη δεδομένων σχετικά με το πόσοι άνδρες πέθαναν από  τον νέο κορωνοϊό, σε αντίθεση με τις γυναίκες, σύμφωνα με τους ερευνητές της Global Health 50/50, αναδυκνύεται σαν μια χαμένη ευκαιρία για τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν πολιτικές δημόσιας υγείας που στοχεύουν σε ορισμένες ομάδες ανθρώπων που είναι σημαντικά πιο ευάλωτες από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογο ρεπορτάζ για το συγκεκριμένο ζήτημα είχε και το France24

 

Ρεπορτάζ φιλοξένησε και το Fox News

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy