Την Πέμπτη στο Υπουργικό το αναθεωρημένο πακέτο μέτρων

Tο αναθεωρημένο πακέτο που ετοίμασε η Κυβέρνηση συζητήθηκε σε μαραθώνια τηλεδιάσκεψη που είχε σήμερα το απόγευμα ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Σε ανάρτησή του στο Twitter για τη συνάντηση, o Κωνσταντίνος Πετρίδης μίλησε για μια «μακρά τηλεδιάσκεψη με αρχηγούς κομμάτων» τονίζοντας πως είναι «στόχος το ταχύτερο δυνατό η σύμπλευση και στη Βουλή».

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το πακέτο ανέρχεται σε περίπου 12% του ΑΕΠ αν στα μέτρα άμεσης δημοσιονομικής επίπτωσης (απευθείας στήριξη) και της ενίσχυσης της ρευστότητας μέσω αναβολής κρατικών εσόδων προστεθεί και το σχέδιο παραχώρησης εγγυήσεων στις τράπεζες, ύψους €2 δισεκατομμυρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεννόηση που υπήρξε είναι ότι τα νομοσχέδια θα οδηγηθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση την Πέμπτη και ακολούθως θα κατατεθούν στην Βουλή. Συμφωνήθηκε όπως ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης συγκαλέσει αύριο σε τηλεδιάσκεψη τη σύσκεψη αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων για καθορισμό της διαδικασίας έγκρισης των νομοσχεδίων.

H προσπάθεια είναι όπως το πακέτο μέτρων εγκριθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Αναφορικά με τα μέτρα, βάσει των ίδιων πληροφοριών θα υπάρξουν περαιτέρω προγράμματα στήριξης αυτοεργοδοτουμένων από το Υπουργείο Εργασίας, ενώ η αρχική απόφαση για μείωση ΦΠΑ αποσύρεται.

Ταυτόχρονα, η προσωρινή αναστολή από την καταβολή ΦΠΑ, που στοχεύει στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, θα γίνεται χωρίς όρους, αφού απαλείφεται το όριο του κύκλου εργασιών μέχρι €1 εκατομμυρίου ετησίως, αλλά και η απώλεια του 25% του κύκλου εργασιών.

Επίσης, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, αποφασίστηκε η απαγόρευση εξώσεων για τρεις μήνες, καθώς και η αναστολή καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Τμήμα Φορολογίας και τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις επίσης για  τρεις μήνες.

Στη σύσκεψη, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, τα κόμματα φέρονται να έθεσαν όρο για έγκριση του σχεδίου παραχώρησης κυβερνητικών εγγυήσεων στις τράπεζες να τεθούν ξεκάθαροι όροι και ασφαλιστικές δικλείδες ότι η στήριξη αυτή θα μετακυλιστεί στον κόσμο που υπέστη πλήγμα από την επιδημία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy