Τούμπα: Η εφιαλτική «επέτειος» που δεν θέλει να θυμάται…(pics)

Oι εικόνες της πεσμένης Θύρας 8 του γηπέδου της Τούμπας, σαν σήμερα, πριν από ακριβώς τέσσερις δεκαετίες, ξυπνούν έναν «εφιάλτη», που ευτυχώς δεν έζησε η οικογένεια του ΠΑΟΚ.

Ήταν μεσημέρι Σαββάτου, 22 Μαρτίου του 1980, όταν η περιοχή γύρω από την σεισμόπληκτη Τούμπα αναστατώνεται από την κατάρρευση της Θύρας 8, αρχικά το μεγαλύτερο κομμάτι προς τη θύρα 2 και στη συνέχεια η υπόλοιπη κερκίδα.

Από καθαρή τύχη και μόνο η οικογένεια του ΠΑΟΚ δεν θρήνησε εκατοντάδες θύματα, καθώς μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1978, είχαν εντοπιστεί μεγάλα προβλήματα στη στατικότητα πολλών σημείων του γηπέδου, τα οποία απλά παρέμεναν κλειστά για το κοινό, την ώρα των αγώνων, με το σκεπτικό να επιδιορθωθούν.

Ο ΠΑΟΚ ετοιμαζόταν να υποδεχθεί τον Άρη στην Τούμπα για το δεύτερο παιχνίδι των δύο «αιωνίων» στα προημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας (τελικά έγινε ένα μήνα μετά στο Καυτανζόγλειο), ενώ  δυο εβδομάδες νωρίτερα, στο αξέχαστο ματς ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός (0-2) με διαιτητή τον Λίτσα, αρκετοί φίλαθλοι αγνόησαν τα σχοινιά, με τα οποία -θεωρητικά- η Νομαρχία και η αρμόδιες επιτροπές είχαν κλείσει το συγκεκριμένο κομμάτι της Θύρας 8, όπως είχε συμβεί και με ένα αντίστοιχα μεγάλο κομμάτι της θύρας 4Α, ακριβώς πάνω από την πόρτα εισόδου.

Η Θύρα 8 κατέρρευσε ένα μεσημέρι Σαββάτου με την ομάδα να βρίσκεται στην Κρήτη, όπου την επομένη αντιμετώπιζε τον ΟΦΗ. Δόξα τω Θεό! Στην ίδια κερκίδα είχαν εισέλθει χιλιάδες κόσμου στο ντέρμπι πρωταθλήματος με τον Άρη, το οποίο είχε γίνει ένα μήνα νωρίτερα, με την επίσημη καταμέτρηση των εισιτηρίων να δείχνει 43.000 εισιτήρια!

«Δεν έπεφτε καρφίτσα», ευτυχώς, που άντεξε και δεν έπεσε η… κερκίδα!

Ένα θαύμα και μόνο είχε γλιτώσει τον ΠΑΟΚ και εκατοντάδες κόσμου από τα χειρότερα και σήμερα απλά αναφερόμαστε στην κατάρρευση μιας θύρας και όχι για κάτι πολύ χειρότερο.

Η άδεια λειτουργίας της Τούμπας, ανακλήθηκε από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, ο ΠΑΟΚ έπαιξε για ένα χρόνο στα γήπεδα του Άρη, στο Καυτανζόγλειο και στην Κατερίνη ως γηπεδούχος, μέχρι να χτιστεί εκ νέου η θύρα 8 και να επισκευαστούν οι ζημιές.

Οι φωτογραφίες είναι από την σελίδα στο Facebook: Praktorinos PAOK Retro

 

gazzetta.gr 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy