Αναμένεται ο επαναπατρισμός άλλων 700 Κυπρίων

Συνολικά 198 άτομα επαναπατρίστηκαν στην Κύπρο από χώρες του εξωτερικού όπου βρίσκονταν κατά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σε δηλώσεις στο Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων» στη Λάρνακα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Γιάννης Καρούσος ανέφερε ότι «μέχρι τις 2 το μεσημέρι επέστρεψαν στην Κύπρο 198 άτομα τα οποία τηρούσαν τις προϋποθέσεις για να επιστρέψουν και έχουν οδηγηθεί σε χώρους όπου θα τεθούν σε απομόνωση για 14 μέρες. Αναμένεται μαζί με τις ναυλωμένες πτήσεις που έχουν οργανωθεί να επαναπατριστούν άλλα 700 άτομα το επόμενο διήμερο».

Ο κ. Καρούσος επανέλαβε ότι «οι Κύπριοι που βρίσκονται στο εξωτερικό πρέπει να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο στο νούμερο 24841100, που άρχισε τη λειτουργία του χθες βράδυ, για να δίνουν τα στοιχεία τους και να ενημερωθούν για τις πτήσεις με τις οποίες μπορούν να επιστρέψουν πίσω στην Κύπρο. Στο τηλεφωνικό κέντρο που θα λειτουργεί μέχρι και τις 8 απόψε, υπάρχει ο κατάλογος των ατόμων που έχουν εξασφαλίσει τα σχετικά πιστοποιητικά και βεβαιώσεις από τις διπλωματικές αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας και έτσι θα υπάρχει διασταύρωση των στοιχείων τους».

 

 

Πρόσθεσε ότι «σήμερα το απόγευμα μετά την άφιξη των προγραμματισμένων πτήσεων από την Ελλάδα, θα αρχίσει η διοργάνωση επαναπατρισμού πολιτών της Δημοκρατίας που βρίσκονται στην Ελλάδα και εμπίπτουν στις κατηγορίες που έχουν αναφερθεί, δηλαδή μετέβησαν στο εξωτερικό για ιατρικούς και επαγγελματικούς λόγους και για διακοπές».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καρούσος είπε ότι «έχουν διευθετηθεί και άλλες ναυλωμένες πτήσεις στις οποίες θα έχουν πρόσβαση μόνο όσοι βρίσκονται στον κατάλογο που έχει δοθεί στο Υπουργείο Μεταφορών από το Υπουργείο Εξωτερικών, ο οποίος ανανεώνεται και επικαιροποιείται συνεχώς. Οσοι προσπαθούν για διάφορους λόγους, ίσως και παράνομους, να επιβιβαστούν ή να δοκιμάσουν να αξιοποιήσουν κάποια πτήση για να επιστρέψουν πίσω στην Κύπρο,  διαπράττουν ποινικά αδικήματα».

Ανέφερε ακόμα «ότι πτήσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο και μεθαύριο και έχουν εξασφαλιστεί περισσότερες από 600 θέσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την Κύπρο. Στα αεροσκάφη θα επιβιβαστούν μόνο όσοι βρίσκονται στον επίσημο κατάλογο του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ υπολογίζεται ότι 700 περίπου άτομα θα επαναπατριστούν τις επόμενες μέρες από Βρετανία και Ελλάδα».

Σε άλλη ερώτηση ο Υπουργός απάντησε πως «οι πρεσβείες της Δημοκρατίας στο εξωτερικό ανταποκρίνονται στα αιτήματα των πολιτών που βρίσκονται στις συγκεκριμένες χώρες. Το τηλεφωνικό κέντρο που άρχισε να λειτουργεί από χθες για τα άτομα που θα επαναπατριστούν, δέχθηκε πάνω από χίλια τηλέφωνα την πρώτη ώρα λειτουργίας του και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να επαναπατριστούν όλα τα άτομα που πληρούν τα κριτήρια και μπορούν να ταξιδέψουν».

Σημείωσε επίσης ότι «είναι αρκετές οι χώρες στις οποίες βρίσκονται συμπατριώτες μας, ωστόσο οι ναυλωμένες πτήσεις θα πραγματοποιηθούν από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα. Την ίδια ώρα αρκετά άτομα που βρίσκονται σε άλλες χώρες της Ευρώπης και μπορούν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα επαναπατριστούν με τις συγκεκριμένες ναυλωμένες πτήσεις» είπε και πρόσθεσε πως το Υπουργείο Εξωτερικών θα μεριμνήσει για τον επαναπατρισμό Κυπρίων που βρίσκονται σε άλλες χώρες.

Στις δηλώσεις του ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιστολή, στην οποία την ενημερώνει ότι για την  απαγόρευση πτήσεων προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, χρησιμοποιείται σχετικό άρθρο και κανονισμό που μας επιτρέπει να απαγορεύσουμε την διενέργεια πτήσεων για 14 μέρες. Το διάταγμα ισχύει για όλες τις χώρες και θα επιτρέπονται εξαιρέσεις μόνο με άδεια που θα δοθεί από το Υπουργείο για σκοπούς επαναπατρισμού, για ανθρωπιστικούς λόγους ή για κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις που άπτονται του δημοσίου συμφέροντος».

Σημείωσε ακόμα ότι «πτήσεις που δεν έχουν εξασφαλίσει τη σχετική άδεια μπορούν να πραγματοποιούνται άνευ επιβατών και θα έχουν στόχο τον επαναπατρισμό επιβατών που θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους. Εντός ολίγου θα εκδοθεί η σχετική Νόταμ και στις πτήσεις που θα χρησιμοποιηθούν για επαναπατρισμό συμπατριωτών μας, θα δοθεί η σχετική άδεια».

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy