ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί από τον κορωνοϊό

Κρούσματα κορωνοϊού μετρούν πλέον και οι 50 πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς αργά το απόγευμα της Τρίτη, ο κυβερνήτης της Δυτικής Βιρτζίνια επιβεβαίωσε την ύπαρξη ενός κρούσματος. Μέχρι στιγμής, σ’ ολόκληρη τη χώρα έχουν καταγραφεί 5.726 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 724 περισσότερα από περίπου 8 ώρες νωρίτερα, ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 107, ή 14 περισσότεροι από χθες το απόγευμα.

Σημαντικό ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων παίζει η δραματική αύξηση των δοκιμαστικών τεστ, τα οποία πλέον είναι διαθέσιμα και σε μεγάλα φαρμακεία της χώρας. Στην κορυφή των κρουσμάτων βρίσκεται η Νέα Υόρκη, με πάνω από 1.700 κρούσματα και 12 νεκρούς. Δεύτερη η πολιτεία της Ουάσιγκτον, με 904 κρούσματα, αλλά 48 νεκρούς και τρίτη η Καλιφόρνια με 590 κρούσματα και 11 νεκρούς.

Τα μέτρα περιορισμού της συγκέντρωσης κόσμου είναι αυστηρά σ’ όλη τη χώρα. Οι συγκεντρώσεις περισσότερων από 10 άτομα απαγορεύονται, τα σχολεία έχουν κλείσει, το ίδιο και τα θεάματα, αλλά και τα εστιατόρια. Κάθε μέρα ακόμη ένα μέτρο προστίθεται και εικάζεται ότι σήμερα θα ανακοινωθεί η αμοιβαία απαγόρευση ταξιδίων μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά, ενώ ζητείται και η πιθανότητα γενικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας κάποιες ώρες της ημέρας.

Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων προκαλεί ανησυχίες στους ειδικούς της υγείας, αλλά και τις πολιτειακές και τοπικές αρχές, ότι αν η αύξηση των κρουσμάτων συνεχιστεί με τους ρυθμούς αυτούς πιθανόν να υπάρξει έλλειψη νοσοκομειακών κλινών και το κυριότερο, έλλειψη μονάδων εντατικής θεραπείας. Επειτα από τις πιέσεις του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, ο Πρόεδρος Τραμπ φαίνεται να αντιλήφθηκε τη σημασία του θέματος, κινητοποιώντας το σώμα των μηχανικών του στρατού, οι οποίοι θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν πολύ γρήγορα νοσοκομεία εκστρατείας με τις αντίστοιχες μονάδες εντατικής θεραπείας. Ανακοινώθηκε παράλληλα η διάθεση από το στρατό ενός εκατομμυρίων μονάδων παροχής οξυγόνου και πάνω από 3.000 μονάδων μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής.

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο Υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν είχε εντατικές επαφές με την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, με σκοπό να τους πείσει να ψηφιστούν γρήγορα δύο νομοσχέδια με μεγάλα πακέτα στήριξης της οικονομίας, συνολικού ύψους 1,4 τρις. Ο κ. Μνούτσιν είπε στην ηγεσία των ρεπουμπλικανών πως αν δεν πέσουν γρήγορα χρήματα στην αγορά, η ανεργία θα ξεπεράσει το 20%. Εκτιμάται ότι η Γερουσία θα ψηφίσει τα νομοσχέδια αργά το  απόγευμα της Τετάρτης.

Πάντως, οι εξαγγελίες του Προέδρου Τραμπ για ενίσχυση των αεροπορικών εταιρειών με 50 δις, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 200 δις και των φορολογουμένων με άμεσο επίδομα 1.000 δολαρίων, λειτούργησαν θετικά στα χρηματιστήρια. O Dow Jones σημείωσε άνοδο 1.048,86 μονάδων (+5,2%), κλείνοντας στις 21.237,38 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 430,19 μονάδες (+6,23%), κλείνοντας στις 7.334,78 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 143,06 μονάδες (+6%), κλείνοντας στις 2.529,19 μονάδες.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy