Νέα μέτρα σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια της Κύπρου

Μέτρα για τη λειτουργία των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων

Με βάση τα νέα δεδομένα και σε συνέχεια των προηγούμενων αποφάσεων και μέτρων για την αντιμετώπιση και περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), στη βάση των αξιολογήσεων της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης αποφάσισε τα ακόλουθα αναφορικά με την λειτουργία των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων:

 1. Γενικοί κανόνες για όλα τα Δημόσιων Νοσηλευτήρια
 • Αυστηρή απαγόρευση επισκεπτηρίου (επίσκεψη σε ασθενείς που νοσηλεύονται) σε όλα τα Δημόσια Νοσηλευτήρια μέχρι επαναξιολόγησης του μέτρου.
 • Συνέχιση απολύμανσης σε όλα τα Δημόσια Νοσηλευτήρια βάσει προγράμματος.
 • Για όλα τα προγραμματισμένα μη επείγοντα ραντεβού Εξωτερικών Ιατρείων Ειδικοτήτων, εισαγωγές και χειρουργεία όλων των ειδικοτήτων, θα προσέλθουν μόνο οι ασθενείς οι οποίοι θα τύχουν ενημέρωσης από τις αντίστοιχες Κλινικές των Νοσηλευτηρίων. Εξαίρεση αποτελούν οι ασθενείς με ογκολογικά, αιματολογικά και νεφρολογικά προβλήματα, καθώς και άλλες ευπαθείς ομάδες, όπως παραπληγικοί.
 • Ανάγκες ρουτίνας των δικαιούχων που έχουν προγραμματισμένο ραντεβού σε Ειδικούς Ιατρούς του Οργανισμού και που αφορούν πχ σε συνταγογράφηση, παραπεμπτικά κλπ θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά, από τον θεράποντα ιατρό και οι ασθενείς θα ενημερώνονται τηλεφωνικά.
 • Χειρουργικές επεμβάσεις θα γίνονται μόνο σε επείγοντα περιστατικά για ασθενείς που ήδη νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο ή σύμφωνα με το ιστορικό του ασθενή, ο θεράπων ιατρός κρίνει ότι θα πρέπει να τύχει άμεσης ιατρικής εξέτασης ή/και χειρουργικής επέμβασης για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του/της (όπως κακοήθης όγκος, υπέρηχος καρδίας, βιοψία, κ.α.).
 • Οι ειδικές θυρίδες φαρμακείων στα Νοσηλευτήρια θα λειτουργούν μόνο για χρόνιους ασθενείς.
 1. Γενικό Νοσοκομείο Πάφου
 • Το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου παραμένει κλειστό και η απολύμανση των χώρων συνεχίζεται.
 • Συνεχίζει η λήψη δειγμάτων για εξέταση από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, όλου του προσωπικού και όλων των ασθενών που ευρίσκονταν εντός των μονάδων του νοσοκομείου, που τυχόν να ήρθαν σε στενή επαφή με τον ασθενή ή τον επισκέπτη του.
 • Το προσωπικό, που μετά από αξιολόγηση, κρίθηκε ότι έχει έλθει σε στενή επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα τίθεται σε υποχρεωτική απομόνωση με οδηγίες αυτό-παρακολούθησης της υγείας του.
 • Συνεχίζει η ιχνηλάτηση όλου του προσωπικού και των ασθενών από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, για εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων.
 • Οι ασθενείς που νοσηλεύονται στην Παθολογική Κλινική και στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας τίθενται σε απομόνωση και η κλινική τους εικόνα θα αξιολογείται συνεχώς.
 • Οποιοσδήποτε ασθενής (που δεν έχει ήδη εισέλθει στο νοσοκομείο) χρίζει άμεσης θεραπείας θα παραπέμπεται στον ιδιωτικό τομέα.  Το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες διευθετήσεις
 1. Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας
 • Όλες οι μονάδες θεραπείας λειτουργούν κανονικά, πλην της καρδιοχειρουργικής κλινικής, η οποία παρέχει υπηρεσίες αποκλειστικά στους ήδη νοσηλευόμενους ασθενείς, οι οποίοι σταδιακά θα λαμβάνουν εξιτήριο βάσει της κλινικής τους κατάστασης.
 • Η κάλυψη νέων καρδιοχειρουργικών περιστατικών θα συνεχίσει να γίνεται από τον ιδιωτικό τομέα με αγορά υπηρεσιών.
 1. Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου
 • Το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου συνεχίζει την λειτουργία του ως νοσοκομείο αναφοράς για επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού. Επιπρόσθετα, στο νοσοκομείο λειτουργεί το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, καθώς και η Μονάδα αιμοκάθαρσης.
 1. Υπόλοιπα Δημόσια Νοσηλευτήρια
 • Πέραν των γενικών κανόνων που ισχύουν στην παράγραφο 1, στα υπόλοιπα Δημόσια Νοσηλευτήρια, λειτουργούν Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, Μονάδες αιμοκάθαρσης και συνεχίζουν να νοσηλεύουν τους εσωτερικούς ασθενείς.
 1. Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Ενημερώνεται το κοινό ότι, τα Κέντρα Υγείας του ΟΚΥπΥ, θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους, αλλά  καλούνται οι δικαιούχοι να προσέρχονται στα Κέντρα αυτά μόνο για οξύ ή σοβαρό πρόβλημα.

 • Οι Προσωπικοί Ιατροί θα εστιάσουν περισσότερο στην τηλεφωνική επικοινωνία με τους δικαιούχους, λαμβάνοντας υπόψη ότι η πλειονότητα είναι ηλικιωμένοι ή ανήκουν και σε άλλες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
 • Ανάγκες ρουτίνας των δικαιούχων που είναι γραμμένοι σε Προσωπικούς Ιατρούς του Οργανισμού και που αφορούν πχ σε συνταγογράφηση, παραπεμπτικά κλπ θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά.
 • Σε περίπτωση, που παρά την τηλεφωνική επικοινωνία και ηλεκτρονική διεκπεραίωση των αναγκών των δικαιούχων, συνεχίσει να υπάρχει ανάγκη προσέλευσης στα Κέντρα Υγείας, αυτό θα γίνεται, κατά το μέτρο του δυνατού, κατόπιν ραντεβού, με στόχο την αποφυγή αυξημένης ταυτόχρονης προσέλευσης δικαιούχων στα Κέντρα αυτά.

Για όλα τα Νοσοκομεία, τα ραντεβού που ακυρώθηκαν θα επαναπρογραμματισθούν και οι επηρεαζόμενοι ασθενείς θα τύχουν ενημέρωσης.

Οι ασθενείς θα πρέπει να προσέρχονται στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) αποκλειστικά και μόνο για τα επείγοντα περιστατικά.

Άτομα που έχουν ταξιδέψει σε επηρεαζόμενες περιοχές τις τελευταίες 14 μέρες και εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, παρακαλούνται να μην προσέρχονται στα ΤΑΕΠ των νοσοκομείων, να παραμένουν στο σπίτι τους και να επικοινωνούν με το 1420 για οδηγίες.

Όλα τα μέτρα λαμβάνονται για την προστασία του κοινού αλλά και για την προστασία του ιατρικού και άλλου προσωπικού των νοσηλευτηρίων, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης εναντίον του κορωνοϊού.

Κάνουμε έκκληση στον κάθε ένα να συμπεριφέρεται υπεύθυνα και να ακολουθεί τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, για την προστασία της υγείας όλων μας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy