Ερευνα του gazzetta.gr : Πώς βιώνουν τον κοροναϊό σε 29 χώρες του κόσμου!

Η Ελλαδική ιστοσελίδα gazzetta.gr προχώρησε σε μεγάλη έρευνα, επικοινονώντας με δημοσιογράφους από 29 χώρες και ο καθένας αναφέρθηκε στα δεδομένα της χώρας του με τον κοροναϊό.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ η έρευνα:

“Η μεγάλη έρευνα του gazzetta.gr για την επίδραση του κοροναϊού στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και την κοινωνία. Μιλούν δημοσιογράφοι από 29 χώρες! Η κραυγή αγωνίας στην δοκιμαζόμενη Ιταλία και η μη πρόληψη μέτρων σε Τουρκία και Βραζιλία! H ανησυχία σε Βέλγιο και Γαλλία…

Η έξαρση του κοροναϊού σε κάθε σημείου του πλανήτη έχει επιφέρει έκτακτα μέτρα προκειμένου να μην εξαπλωθεί ο ιός και να μειωθεί ο κίνδυνος της πανδημίας. Στην Ελλάδα τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς με το Υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει μια σειρά δραστικών μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα

Το ποδόσφαιρο δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο από τον καλπασμό του κοροναϊού και μια από τις πρώτες κινήσεις που έγιναν ήταν να διεξαχθούν όλες οι αθλητικές συναντήσεις για δύο εβδομάδες κεκλεισμένων των θυρών.

Ο κοροναϊός έχει φτάσει στο σημείο να απειλεί ακόμη και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με την Αφής της Φλόγας και η λαμπαδηδρομία να πραγματοποιούνται δίχως θεατές!

Το gazzetta.gr απευθύνθηκε σε δημοσιογράφους από 29 χώρες καταγράφοντας το κλίμα που επικρατεί. Το ερώτημα είναι εάν και κατά πόσο ο κοροναϊός έχει επηρεάσει την αθλητική δραστηριότητα σε όλες αυτές τις χώρες, αλλά και πως αντιμετωπίζει η κοινωνία τον πανικό που έχει προκληθεί από την έξαρση του ιού.

Στις περισσότερες χώρες οι αναμετρήσεις διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, ενώ έχουν αναβληθεί όλες οι εκδηλώσεις στις οποίες υπολογίζονταν η παρουσία 1.000 ή και περισσότερων ατόμων. Στην Ιταλία η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, ενώ σε χώρες όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Βραζιλία δεν έχει αλλάξει τίποτα.

Στη μεγάλη έρευνα του gazzetta.gr ανταποκρίθηκαν δημοσιογράφοι από τις εξής χώρες: Ιταλία, Γαλλία, Ρουμανία, Βέλγιο, Ρωσία, Πολωνία, Ισπανία, Κόστα Ρίκα, Αλβανία, Σλοβακία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Τουρκία, Φινλανδία, Νορβηγία, Ισλανδία, Αρμενία, Κύπρος, Βοσνία, Αργεντινή, Κροατία, Βόρεια Μακεδονία, Δανία, Εσθονία, Αλγερία, Κόσοβο, Αίγυπτος και Βραζιλία.

Θωμάς Φραντζής (Κύπρος): «Την Δευτέρα (9/3) επιβεβαίωθηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα κοροναϊού στην χώρα. Η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε πως όλη η αθλητική δραστηριότητα μέχρι τις 31 Μαρτίου θα συνεχίστεί κανονικά, αλλά δίχως κόσμο»!

Γκαετάνο Μοτσιάρο (Ιταλία): «Πλέον οι περισσότερες πόλεις στην Ιταλία μοιάζουν ερειπωμένες θυμίζοντας φαντάσματα. Κάθε μέρα ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται κατά 1.000. Μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι χάνουν την ζωή τους. Υπάρχουν πολλοί περιορισμοί και η κατάσταση δεν είναι καλή.

Ο κόσμος δεν ακολουθεί τις οδηγίες και σε κάποιες περιπτώσεις και κάνει του κεφαλιού του. Στη Λομβαρδία τα κρούσματα είναι πάνω από 5.000, ενώ στη Φλωρεντία όπου κατοικώ, το νούμερο είναι χαμηλό, γύρω στους 200. Μέχρι τις 3 Απριλιού δεν υπάρχει αθλητική δραστηριότητα, ενώ εργαζόμαστε από τα σπίτια μας. Εξάιρεση αποτελούν οι ιταλικές ομάδες οι οποίες μετέχουν στην Ευρώπη. Τα παιχνίδια τους, αλλά και οι προπονήσεις θα διεξαχθούν χωρίς κόσμο».

Μαρσιάλ Ντεμπό (Γαλλία): «Στη Γαλλία η κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει την διεξαγωγή κάθε δραστηριότητας που απευθύνεται σε 1.000 ή και περισσότερα άτομα. Αυτό σημαίνει πως κάθε τοπικός σύνδεσμος θα πρέπει να αποφασίσει εάν οι αγώνες σε επαγγελματικό επίπεδο διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών ή με την παρουσία μέχρι 1.000 θεατών.

Μέχρι στιγμής προκρίνεται η πρώτη λύση γιατί είναι πιο εύκολη απ΄το να πρέπει να διαλέξεις 1.000 ανθρώπους. Παρατηρώ πως υπάρχει λίγος πανικός καθώς ο κοροναϊός εξαπλώνεται πολύ γρήγορα στη Γαλλία. Βλέπουμε πως η χώρα ίσως να μην είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ένα είδος πανδημίας».

Τέοντορ Γιουματάτε (Ρουμανία): «Μέχρι στιγμής έχουμε 17 κρούσματα κοροναϊού, αλλά ευτυχώς κανέναν νεκρό. Όλες οι αθλητικές δραστηριότητες έπειτα από κυβερνητική εντολή διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 22 Μαρτίου και όλες οι πτήσεις αλλά και η οδική σύνδεση από και προς την Ιταλία έχει διακοπεί! Επίσης τα θέατρα, η όπερα και οι κινηματογράφοι παραμένουν κλειστοί».

Σαμ Κούντι (Βέλγιο): «Η βελγική κυβέρνηση συστήνει στους πολίτες της να πλένουν τα χέρια τους συχνά και να αποφεύγουν να αγγίζουν τα πρόσωπα τους. Πέρα από αυτές τις οδηγίες, η ζωή συνεχίζεται στην χώρα. Την περασμένη Κυριακή το Υπουργείο Εξωτερικών άλλαξε τις ταξιδιωτικές οδηγίες σε ότι αφορά την Βόρεια Ιταλία. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί στο Βέλγιο 239 κρούσματα κοροναϊού. Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν αρκετά αργή με συνέπεια να υπάρχουν ερωτηματικά εάν ο ιός εξαπλωθεί ακόμη περισσότερο.

Σε ότι αφορά το ποδόσφαιρο, το Βέλγιο επρόκειτο να πάρει μέρος σε ένα τουρνουά στο Κατάρ με την συμμετοχή τεσσάρων εθνικών ομάδων, κάτι που πλέον είναι αμφίβολο. Σε ότι αφορά τις εγχώριες διοργανώσεις κανένα παιχνίδι δεν έχει διεξαχθεί μέχρι στιγμής κεκλεισμένων των θυρών, αλλά δεν αποκλείεται να συμβεί στο άμεσο μέλλον».

Ντμίτρι Ζελένοφ (Ρωσία): «Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού στη Ρωσία αφορά άνθρωπο του ποδοσφαίρου. Πρόκειται για τον Νταβίντ Μπερόφ, ο οποίος ταξίδεψε στην Ιταλία για διακοπές. Είναι επίσης ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής. Οι αγώνες του πρωταθλήματος κόντρα στην ομάδα του αναβλήθηκαν. Επίσης όλες οι εκδηλώσεις που αφορούν σε προσέλευση 5.000 και πάνω ατόμων στη Μόσχα αναβάλλονται μέχρι τις 5 Απριλίου. Στο μέτρο αυτό συμπεριλαμβάνονται και πέντε αναμετρήσεις για την Premier League κατηγορία.

Επίσης η μολδαβική ομοσπονδία ακύρωσε την διαδικασία έκδοσης εισιτηρίων για το φιλικό με την Ρωσία. Εκτιμώ πως και τα δύο φιλικά της Ρωσίας κόντρα σε Μολδαβία και Σουδία δεν θα γίνουν».

Πιοτρ Κοσμίνσκι (Πολωνία): «Ο Πολωνός Πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκο συναντήθηκε με στελέχη των αθλητικών ομοσπονδιών της χώρας. Συμφώνησαν να συνεργαστούν μεταξύ τους και ως πρώτο μέτρο τα ματς της εθνικής Πολωνίας κόντρα σε Φινλανδία (27/3) και Ουκρανία (31/3) στο Χορζόφ θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών.

Το ίδιο ισχύει και για τα ματς του πολωνικού πρωταθλήματος. Έχουμε μέχρι στιγμης 16 κρούσματα, αλλά όπως μου είπαν αξιωματούχοι της πολωνικής κυβέρνησης δεν θα πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη της Ιταλίας. Υπάρχει πάντως ανησυχία»!

Χοσέ Αντόνιο Εσπίνα (Ισπανία): «Ο κοροναϊός έχει αφήσει το σημάδι του και στην Ισπανία. Οι δύο επόμενες αγωνιστικές της La Liga, αλλά και της Segunda Division θα διεξαχθoύν δίχως την παρουσία κόσμου».

Εστέμπαν Βαλβέρδε (Κόστα Ρίκα): «Στην Κόστα Ρίκα δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση, όλα διεξάγονται κανονικά και ο κοροναϊός δεν έχει επηρεάσει τις αθλητικές δραστηριότητες της χώρας. Μέχρι στιγμής έχουμε εννιά κρούσματα».

Ερμάλ Κούκα (Αλβανία): «Στην Αλβανία είχαμε τα δύο πρώτα κρούσματα κοροναϊού. Η κυβέρνηση στη συνέχεια έδωσε εντολή να αναβληθούν πολλές δραστηριότητες εκ των οποίων και αθλητικές. Διεξήχθησαν μάλιστα δύο ματς δίχως την παρουσία κόσμου. Επίσης εκκρεμούν δύο φιλικά της εθνικής Αλβανία κόντρα σε Σαν Μαρίνο (εκτός έδρας) και Σλοβενία (εντός έδρας). Τελικά ελήφθη η απόφαση το τελευταίο ματς να διεξαχθεί στο Κόπερ της Σλοβενίας».

Λούκας Βράμπλικ (Σλοβακία): «Περιμένουμε τις εξελίξεις. Η πρώτη απόφαση αφορά το χόκει όπου το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί δίχως την παρουσία φιλάθλων και νομίζω πως το ίδιο θα συμβεί και στο ποδόσφαιρο. Έχουμε 5-6 κρούσματα κοροναϊού μέχρι στιγμής στην Σλοβακία και πολλά σχολεία στην Μπρατισλάβα και την Τρνάβα κλείνουν προκειμένου να μην εξαπλωθεί ο ιός. Η τελευταία ενημέρωση που έχουμε είναι πως το ματς της Σλοβακίας με την Ιρλανδία θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών».

Ντάβιντ Τσέρμακ (Τσεχία): «Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση εξέτασε το ενδεχόμενο να αναβάλει αγωνιστικές δραστηριότητες με 5.000 θεατές και άνω, ωστόσο το συγκεκριμένο σχέδιο απορρίφθηκε. Το μόνο σπορ που είχε επηρεαστεί ήταν Δίαθλο, αφού το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Νόβε Μέστο πραγματοποιήθηκε δίχως κόσμο.

Σε αντίθετη περίπτωση, η προσέλευση θα ξεπερνούσε τους 50.000 θεατές. Τελικά την Τρίτη (10/3) αποφασίστηκε πως αναβάλονται όλες οι εκδηλώσεις στις οποίες μετέχουν 100 και πάνω άτομα. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα ποια ματς στο ποδόσφαιρο θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών και ποια θα αναβληθούν. Επίσης η εκδήλωση για τον «Τσέχο ποδοσφαιριστής της Χρονιάς» αναβλήθηκε. Τα κρούσματα του ιού έχουν ξεπεράσει τα 32».

Ταμάς Χούμπερ (Ουγγαρία): «Μέχρι στιγμής μόνο δύο ματς της 4ης κατηγορία στην Βουδαπέστη έχουν αναβληθεί. Έχουμε 9 επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων τα πέντε αφορούν Ιρανούς πολίτες».

‘Ορι Κούπερ (Ισραήλ): «Επικρατεί μεγάλος πανικός στο Ισραήλ με τον κοροναϊό. Η τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος αναβλήθηκε, ενώ η επόμενη θα διεξαχθεί δίχως την παρουσία θεατών. Μάλιστα ακούγεται πως αυτό θα ισχύσει μέχρι το τέλος της σεζόν! Τα κρούσματα από τον κοροναϊό έφτασαν τα 39».

Καντίρ Ονούρ Ντιντσέρ (Tουρκία): «Δεν υπάρχει καμία εμπλοκή στον αθλητισμό της χώρας από τον κοροναϊό αφού δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα»!

Μίκο Κνουούτιλα (Φινλανδία): «Το πρωτάθλημα Φινλανδία ξεκινάει τον επόμενο μήνα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα πλάνο προκειμένου να αναβληθούν αγώνες ή να διεξαχθούν δίχως την παρουσία θεατών. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 30».

Έιβιντ Χερεμπρέντεν (Νορβηγία): «Η σεζόν στη Νορβηγία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, αλλά αρκετές ομάδες έχουν ακυρώσει τα ταξίδια που είθισται να πραγματοποιούν στην Ισπανία για την προετοιμασία τους, δείγμα της σοβαρότητας της κατάστασης. Ο αριθμών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει φτάσει τα 169».

Τόμας Πορ Πόρνταρσον (Ισλανδία): «H ισλανδική Pepsi Max League ξεκινάει στα τέλη Απριλίου αλλά υπάρχει πανικός στην χώρα. Το πιθανότερο είναι η αναμέτρηση με την Ρουμανία για το play-offs του Euro 2020 να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, δίχως όμως μέχρι στιγμής αυτό να έχει επιβεβαιωθεί».

Ράφαελ Καλατιάν (Αρμενία): «Έχει καταγραφεί μόλις ένα κρούσμα κοροναϊού στην Αρμενία μέχρι στιγμής και ως εκ τούτου δεν έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα για τη Premier League Αρμενία. Όλα τα ματς διεξάγονται κανονικά. Ούτως η άλλλως η προσέλευση στους αγώνες πρωταθλήματος δεν ξεπερνά τους 500 θεατές και έτσι δεν χρειάζονται μέτρα. Μόνο για μια εβδομάδα (1-8 Μαρτίου) οι προπονήσεις των ομάδων Νέων αναβλήθηκαν».

Χαϊρουντίν Πρόλιτς (Βοσνία): «Η βοσνιακή ομοσπονδία μέχρι πρότινος δεν είχε λάβει κανένα μέτρο για τον κοροναϊό, αν και υπάρχουν αρκετά κρούσματα ιδιαίτερα στην περιοχή της Μπάνια Λούκα. Τελικά αποφάσισε να προχωρήσει στο «πάγωμα» των εισιτηρίων για την αναμέτρηση Βοσνία-Βόρειος Ιρλανδία στο πλαίσιο των play-off του Nations League, αλλά και στην διεξαγωγή της επόμενης αγωνιστικής του πρωταθλήματος δίχως την παρουσία κόσμου».

Αλεχάνδρο Πάνφιλ (Αργεντινή): «Μέχρι στιγμής δεν ελήφθη κάποιο μέτρο για τον κοροναϊό. Την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η Super League με την Μπόκα Τζούνιορς να κατακτά το πρωτάθλημα και αυτό το Σαββατοκύριακο διεξάγεται το Super League Cup.

Έχει προγραμματιστεί ωστόσο συνάντηση μεταξύ της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Αργεντινής και την Conmebol (Συνομοσπονδία Νοτίου Αμερικής) προκειμένου να αποφασιστεί τι θα γίνει με τα ματς και την παρουσία οπαδών. Τα κρούσματα από τον κοροναϊό έχουν φτάσει τα 17».

Νταβόρ Πέτροβιτς (Κροατία): «Δεν υπάρχει έξαρση του κορωναϊού στην χώρα, ωστόσο ανακοινώθηκαν τα πρώτα μέτρα από την ομοσποδνία της Κροατίας. Κάποια ματς θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών. Το πρώτο παιχνίδι που αποφασίστηκε να διεξαχθεί δίχως κόσμο είναι το Ίστρα-Ριέκα, το οποίο είναι προγραμματισμένο για το επόμενο Σάββατο (14/3)».

Νίκολα Τζουρόφσκι (Βόρεια Μακεδονία): «Το μέτρο που έχει ληφθεί στη χώρα αφορά στην μη παρουσία οπαδών στις αναμετρήσεις προκειμένου να μην εξαπλωθεί ο κοροναϊός. Επίσης η αναμέτρηση με το Κόσοβο θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών αν και η ομοσπονδία ζήτησε από την UEFA να αναβληθεί το ματς, αφού τρεις διεθνείς (Πάντεφ, Ελμάς, Νεστορόφσκι) αγωνίζονται σε ιταλικούς συλλόγους και θα πρέπει να βρίσκονται για 14 μέρες σε απομόνωση προτού ταξιδέψουν στα Σκόπια. Τα κρούσματα είναι μέχρι στιγμής τέσσερα».

Κλάους Έγκελουντ (Δανία): «Οι υγειονομικές αρχές της χώρας, μέσω της Πρωθυπουργού, Μέτε Φρεντέρικσεν συνέστησαν να ακυρωθεί κάθε εκδήλωση που συγκεντρώνει από 1.000 και πάνω συμμετέχοντες. Σε ότι αφορά το ποδόσφαιρο συμφωνήθηκε όλα τα ματς στις δύο μεγάλες κατηγορίες να διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών.

Το ίδιο ισχύει και στο χάντμπολ. Αντίθετα ένα μεγάλο γεγονός που αφορά σε ιπποδρομίες και το οποίο θα συγκεντρώσει 70.000 θεατές θα διεξαχθεί κανονικά, όπως έχει προγραμματιστεί»!

Άντρες Βάχερ (Εσθονία): «Το πρωτάθλημα Εσθονίας ξεκίνησε το περασμένο Σαββατοκύριακο και μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κανένα έκτακτο μέτρο για τον κοροναϊό».

Σοφιάν Μεχενί (Αλγερία): »Στην χώρα μου την Αλγερία, όλα τα ματς πρωταθλήματος θα πραγματοποιηθούν χωρίς κόσμο. Το ίδιο ισχύει και για την εθνική Αλγερίας στην αναμέτρηση κόντρα στη Ζιμπάμπουε για τον προκριματικά του Κόπα Άφρικα».

Ουράν Κράσνιτσι (Κόσοβο): «Ο κοροναϊός δεν έφτασε ακόμα στο Κόσοβο. Η ζωή και το ποδόσφαιρο εξακολουθούν να λειτουργούν ομαλά»…

Μαρουάν Αχμέντ (Αίγυπτος): «Η κατάσταση στην Αίγυπτο είναι ομαλή. Υπάρχει ηρεμία και δεν έχει επηρεαστεί η αγωνιστική δραστηριότητα από τον κοροναϊό. Έτσι και αλλιώς υπάρχει το μέτρο από το 2012 που απαγορεύει την παρουσία οπαδών στο γήπεδο με συνέπεια να μην αλλάζει κάτι με τον κοροναϊό».

Ροντρίγκο Ολιβέιρα (Βραζιλία): «Η Βραζιλία δεν έχει επηρεαστεί από τον κοροναϊό. Δεν υπάρχει καμία αρνητική επίδραση στο ποδόσφαιρο. Τα ματς γίνονται κανονικά».

gazzetta.gr

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy