Mε γκολ από τα αποδυτήρια ξεκινά εφέτος η Mercedes

Η Mercedes «καθαρίζει» το θέμα του τίτλου από τα αποδυτήρια, με την παρουσίαση του επαναστατικού συστήματος DAS που δίνει τρομερά πλεονεκτήματα σε κάθε γύρο, αλλά επηρεάζει και την διαχείριση των ελαστικών.

Ο απόηχος των πρώτων χειμερινών δοκιμών, όσο περνούν οι μέρες δυναμώνει αντί να κοπάζει και το γεγονός πως οι δύο Mercedes βρίσκονται στις πρώτες θέσεις δείχνει απολύτως φυσιολογικό, αν υπολογίσουμε πως εκτός από δύο πολύ γρήγορους οδηγούς, έχουν πλέον και το πιο επαναστατικό σύστημα που έχει ποτέ εμφανιστεί σε μονοθέσιο Formula 1. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές και παραδοχές για το τι κάνει αυτό το σύστημα που μεταβάλει την γωνία σύγκλισης και απόκλισης των τροχών και συνεχώς παρουσιάζονται και άλλες. Ακούμε διάφορες γνώμες και έχουμε ακόμα και με άξιους και γνώστες συναδέλφους, διαφορετικές γνώμες, τόσο για το πως λειτουργεί, όσο και για την αξία του την χρονιά που μας έρχεται. Ας τα πάρουμε λοιπόν ένα-ένα και ας τα αναλύσουμε ώστε να γίνουν απολύτως κατανοητά σε όλους.

Πώς λειτουργεί

Το σύστημα δείχνει απλό. Τραβώντας το τιμόνι -στην ευθεία- προς το κορμί (όπως γίνεται σε ένα αεροπλάνο) οι τροχοί ευθυγραμμίζονται ή εν πάσει περιπτώσει μειώνουν την προγεγραμμένη τους μέγιστη τιμή απόκλισης. Όταν λέμε προγεγραμμένη, εννοούμε την μέγιστη γωνία απόκλισης, για την κάθε συγκεκριμένη πίστα. Άλλη γωνία απόκλισης θα έχουν για την Monza και άλλη για το Monaco. Έτσι λοιπόν τραβώντας το τιμόνι προς το κορμί του ο οδηγός, ακυρώνει αυτή τη μέγιστη γωνία απόκλισης και ευθυγραμμίζει τους τροχούς σε ένα πάλι προκαθορισμένο σημείο, κοντά στο σημείο 0 (μηδέν). Το σημείο 0 (μηδέν) είναι ένα σημείο όπου οι τροχοί -θεωρητικά- είναι παράλληλοι μεταξύ τους.

Εδώ να πούμε για τους γνώστες, πως το ιδανικό σημείο σύγκλισης/απόκλισης (γωνία TOW) των τροχών σε ένα μονοθέσιο ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΘΕΙΑ δεν είναι αναγκαστικά το σημείο μηδέν όπου οι τροχοί είναι απολύτως παράλληλοι μεταξύ τους.

Όπως θα έχετε παρατηρήσει οι εμπρός τροχοί ενός μονοθεσίου Formula 1, έχουν αναγκαστικά πολύ μεγάλη αρνητική γωνία κάμπερ. Είναι λίγο πολύ η ίδια γωνία με την γωνία σύγκλισης/απόκλισης (TOW) αλλά στο κατακόρυφο. Πως την αντιλαμβανόμαστε; Στην ευθεία ο τροχός γέρνει προς τα μέσα. Τα δύο πάνω σημεία των τροχών είναι πιο κοντά μεταξύ τους και τα δύο κάτω σημεία των τροχών είναι πιο μακρυά μεταξύ τους. Όταν οι τροχοί έχουν κάμπερ, το ιδανικό σημείο μηδέν, (δηλαδή το σημείο με τις λιγότερες τριβές) είναι ένα σημείο με λίγο απόκλιση.

camber angle

Η γωνία κάμπερ είναι αναγκαστική, καθώς εφόσον χρειαζόμαστε απόκλιση σε όλες τις στροφές, έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να μην φθείρονται υπερβολικά τα ελαστικά στην ευθεία και να μην φρενάρει το μονοθέσιο. Αυτό είναι ένα αναγκαστικό μέτρο στα μονοθέσια -μέχρι σήμερα- που είχε την παρενέργεια να φθείρει τα ελαστικά ανομοιόμορφα.Εκτιμώ (και αυτό είναι δική μου εκτίμηση) πως η Mercedes με το DAS δεν θα έχει ανάγκη να έχει αρνητικό κάμπερ στους εμπρός τροχούς της, με αποτέλεσμα να έχει μεγαλύτερη πρόσφυση και ομοιόμορφη (και σαφώς λιγότερη) φθορά στα ελαστικά της.

Τώρα, σπρώχνοντας το τιμόνι εμπρός στην αρχική του θέση, το σύστημα επαναφέρεται στην αρχική ρύθμιση με τη προκαθορισμένη -για κάθε πίστα- απόκλιση. Να σημειώσουμε πως οι κινήσεις ακολουθούν την λογική. Στην επιτάχυνση στην ευθεία, τραβάμε το τιμόνι προς το κορμί και στην επιβράδυνση το σπρώχνουμε μέσα. Δηλαδή τις φυσιολογικές δυνάμεις που εξασκούμε σε ένα τιμόνι.

Το κέρδος ανά γύρο

Πριν από αρκετά χρόνια συμμετείχα στο πρωτάθλημα ΕΝΙΑΙΟΥ με SEAT LEON. Το SEAT LEON ήταν ένα φυσιολογικό αυτοκίνητο που ο ΣΟAΑ (Σύνδεσμος Οδηγών Αγώνων Αυτοκινήτου) είχε μετατρέψει σε αγωνιστικό με την τοποθέτηση ενός σοφιστικέ κιτ αναρτήσεων της Proflex. Τότε λοιπόν για πρώτη φορά είδα πόσο ρόλο παίζει η σύγκλιση/απόκλιση, τόσο στο ίδιο το handling του αυτοκινήτου, όσο και στους χρόνους τους οποίους πετύχαινε κανείς. Και όταν λέω handling εννοώ τόσο το κράτημα/πρόσφυση, όσο και την δυνατότητα ελέγχου του αυτοκινήτου. Λοιπόν… η σύγκλιση/απόκλιση (TOW) παίζει τεράστιο ρόλο κυρίως στους χρόνους. Θυμάμαι πόσο πίσω ήμουν στην πίστα των Σερρών σε σχέση με τον πρώτο και πόσο βελτιώθηκα, μόλις έβαλα λίγο απόκλιση στην τύχη…

Τι γίνεται λοιπόν… όταν έχεις παράλληλους τους τροχούς στην ευθεία, έχεις μεγάλη τελική, ομοιόμορφη φθορά ελαστικών και καλό έλεγχο. Όμως δεν στρίβεις καλά και έχεις έντονη υποστροφή (όταν η πίστα γλυστράει) ή υπερστροφή (όταν η πίστα έχει μεγάλο συντελεστή πρόσφυσης) και μεγάλη φθορά ελαστικών κατά την διάρκεια των στροφών.

Όταν έχεις απόκλιση στους τροχούς, έχεις μικρότερη τελική (καθώς οι τροχοί σε φρενάρουν καθώς δεν είναι παράλληλοι), ανομοιόμορφη φθορά και κακό έλεγχο, αφού στην ευθεία πας με ζιγκ-ζαγκ. Όμως στρίβεις πολύ καλά, με τιμόνι με αίσθηση και δεν έχεις υποστροφή ή υπερστροφή.

Αυτό που κάνουν όλοι λοιπόν στην Formula 1, είναι ένας συμβιβασμός, μεταξύ των γωνιών σύγκλισης και απόκλισης των τροχών αλλά και της γωνίας κάμπερ.

Η Mercedes θα έχει μεγαλύτερη τελική, καλύτερο έλεγχο, ομοιόμορφη φθορά και καλύτερη απόδοση μέσα στις στροφές.

Είμαι λοιπόν σίγουρος πως η Mercedes βρήκε το μαγικό φίλτρο που θα κάνει τα αυτοκίνητά της ταχύτερα κατά 3 έως 6 δέκατα τον γύρο (ή και παραπάνω!!! μπορεί και πάρα πολύ παραπάνω) με την χρήση του DAS, καθώς θα μπορεί να χρησιμοποιεί ακραίες τιμές στην απόκλιση για τρομερή απόδοση στις στροφές, τη στιγμή που όλες οι άλλες εταιρείες θα είναι αναγκασμένες να μην χρησιμοποιούν ακραίες τιμές απόκλισης καθώς θα κάνουν συμβιβασμούς, εφόσον δεν θα έχουν DAS!

Η συνεργασία με τα ελαστικά

Είναι σίγουρο πως η Mercedes θα μπορεί να χρησιμοποιήσει πιο σκληρές γόμες, οι οποίες θα έχουν λιγότερη και πιο ομοιόμορφη φθορά. Θα δούμε λοιπόν –και το λέω από τώρα– την Mercedes να αλλάζει αναγκαστικά ελαστικά στο τέλος του αγώνα, (αφού άνετα θα μπορούσε να τερματίσει με το σετ που θα ξεκινήσει) με τα πιο μαλακά διαθέσιμα για να κάνει έναν υπερχρόνο που θα δίνει σε κάποιον από τους οδηγούς της έναν ακόμα βαθμό…

Είμαι σίγουρος πως η Mercedes δεν έχει δείξει τις πραγματικές της δυνατότητες σε αυτές τις πρώτες δοκιμές. Δεν θα μου κάνει εντύπωση διαφορά ακόμα και 2+ δευτερολέπτων από τον 3ο οδηγό. (ο 2ος θα οδηγεί και αυτός Mercedes).

Πώς θα απαντήσουν οι άλλες εταιρείες

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως όλες οι υπόλοιπες εταιρείες, με την Red Bull και την Ferrari προεξέχουσες, έχουν δώσει ήδη εντολή να σχεδιάσουν το δικό τους σύστημα. Το σύστημα DAS είναι αυτό που λένε οι Βρετανοί game changer.

Είναι αυτό που αλλάζει τα δεδομένα και δημιουργεί δύο κατηγορίες. Τα αυτοκίνητα που το έχουν και όλα τα υπόλοιπα που δεν το έχουν. Είναι κατά την γνώμη μας το πιο μεγαλοφυές σύστημα που παρουσιάστηκε ποτέ και αυτό που έχει και το μεγαλύτερο αντίκρυσμα στους χρόνους. Και αυτό -το καταθέτω εδώ- δεν το έχουμε ακόμα δει σε όλη του την μεγαλοπρέπεια. Και μπορεί να μην το δούμε άμεσα, καθώς η Mercedes θα είναι προσεκτική. Aν στην Αυστραλία γυρνά 2-3 δευτερόλεπτα πιο γρήγορα το γύρο και δεν θα έχει ανάγκη να αλλάξει ελαστικά… σίγουρα θα καταστρέψει την εικόνα της Formula 1. Έτσι θα πάει προσεκτικά. Θα νικήσει φυσικά, αλλά παίζοντας την γάτα, σε μια πίστα γεμάτη ποντίκια…

gazzetta.gr

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy