Στημένα παιχνίδια στην Κύπρο και εμπλοκή Λαρένα(δημοσίευμα)

Άλλο ένα χαστούκι στο κυπριακό ποδόσφαιρο, δίνει δημοσίευμα της ισπανικής ιστοσελίδας «El Confidencial», το οποίο αναφέρεται στη χειραγώγηση τεσσάρων αγώνων και στην εμπλοκή του Χόρχε Λαρένα της ΑΕΚ. 

Όπως υποστηρίζεται στο δημοσίευμα, «οι αρχές της Κύπρου αποφάσισαν στις 20 Ιανουαρίου να αναστείλουν προσωρινά τα πρωταθλήματα στη χώρα μετά την έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητο ενός διαιτητή. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί, αλλά το περιστατικό δείχνει την κλιμάκωση της βίας που ταλανίζει το κυπριακό ποδόσφαιρο, λόγω της διείσδυσης εγκληματικών οργανώσεων.

Η βόμβα ήταν η 16η που τοποθετήθηκε εναντίον ενός διαιτητή την τελευταία δεκαετία πιθανότατα σχετίζεται με τη χειραγώγηση τριών αγώνων δεύτερης Κατηγορίας και δύο παιχνιδιών Κυπέλλου, αλλά το φαινόμενο έχει ήδη εξαπλωθεί στη χώρα και έχει μεταφερθεί και σε άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, όπου ο πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Πειραιώς Ντάρκο Κοβάσεβιτς πυροβολήθηκε στο δρόμο στις 6 Ιανουαρίου. Η UEFA πιστεύει ότι η Υπηρεσία Ελέγχου των Παιχνιδιών της Εθνικής Αστυνομίας της Ισπανίας έχει τα κλειδιά για να σταματήσει το κύκλωμα. Όπως επιβεβαιώνεται από την “El Confidencial” το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας έχει απευθύνει έκκληση στην Αστυνομία να ζητήσει τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων “Pizarro” και “Cortés, δύο υποθέσεις που καταχωρήθηκαν  στο δικαστήριο του Badajoz τον Φεβρουάριο και τον Ιούνιο του 2018 , αντιστοίχως, με τη σύλληψη περισσότερων από πενήντα παικτών, εκπροσώπων και μεσαζόντων για εμπλοκή τους σε χειραγώγηση αγώνων στην Ισπανία.

Η δράση του κυκλώματος είχε ξεκινήσει να ενεργεί και στο εξωτερικό. Η άρση των τηλεφωνικών κλήσεων κατέστησε δυνατή την ανακάλυψη ότι οι ηγέτες του κυκλώματος είχαν επαφή στην Κύπρο που τους παρείχε στοιχεία. Αυτό είναι το κομμάτι που ενδιαφέρει την UEFA. Ο σύνδεσμος του δικτύου ήταν ο Χόρχε Λαρένα, πρώην παίκτης της Ατλέτικο Μαδρίτης (2001-2006), που το καλοκαίρι του 2015 υπέγραψε στην ΑΕΚ. Ο Λαρένα παρέμεινε στην ομάδα αυτή μέχρι τον Ιούλιο του 2019.

Η σύνδεση του κυπριακού ποδοσφαίρου με το διεθνές κύκλωμα στημένων αγώνων είναι γνωστή εδώ και χρόνια, αλλά οι συνομιλίες μεταξύ του Πιζάρο και του Κόρτες και άλλα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τους πράκτορες του Τμήματος Ελέγχου Ύποπτων Παιχνιδιών, υπεύθυνοι για την επιχείρηση “Οίκος” με επίκεντρο την Ουέσκα, έδειξαν πως στην Κύπρο υπήρχε οργανωμένο δίκτυο.

Η πηγή της “El Confidencial” ανέφερε πως: «αυτό που έχει ανακαλυφθεί ξεπερνά τους απλούς παίκτες που αφήνουν να μπουν τέρματα για να κερδίσουν κάποια χρήματα με στοιχήματα. Αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο είναι μια θεσμική διαφθορά στο υψηλότερο επίπεδο, όπου οι σύλλογοι, οι διαιτητές και ακόμη και οι επίσημοι φορείς διανέμουν θριάμβους και θέσεις στη βαθμολογία για να αγωνιστούν σε ευρωπαϊκούς αγώνες και στη συνέχεια να μεταφέρουν μεγάλα χρηματικά ποσά στους πράκτορες στοιχημάτων.

Η Αστυνομία της Ισπανίας έχει στοιχεία που αμφισβητούν την καθαρότητα τεσσάρων αγώνων του κυπριακού ποδοσφαίρου στο τέλος της σεζόν 2017-18. Η ομάδα του Χόρχε Λαρένα (ΑΕΚ) συμμετείχε σε όλα αυτά. Πρόκειται για το πρώτο παιχνίδι των ημιτελικών του κυπέλλου ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον ΑΠΟΕΛ στις 18 Απριλίου 2018 που έληξε 2-0. Ενός αγώνα Α’ Κατηγορίας τέσσερις ημέρες αργότερα ανάμεσα στις ίδιες ομάδες ξανά στην έδρα της ΑΕΚ με τελικό σκορ 1-3, του δεύτερου ημιτελικού αγώνα κυπέλλου στην έδρα του ΑΠΟΕΛ, το οποίο διεξήχθη στις 25 Απριλίου 2018 και τελείωσε 1-2 και ο τελικός του Κυπέλλου μεταξύ της ΑΕΚ Λάρνακας και του Απόλλων Λεμεσού στις 16 Μαΐου 2018 με νικήτρια την ομάδα της Λάρνακας 2-1.

Οι πληροφορίες έφθασαν στην Ισπανία πριν από τη διεξαγωγή των αγώνων. Υπολογίζεται ότι κέρδισαν, μαζί με τους ισπανικούς αγώνες που διοργανώθηκαν από το ίδιο δίκτυο, τουλάχιστον 840.000 ευρώ. Ο αριθμός αυτός είναι σημαντικός, αλλά απέχει πολύ από τα χρήματα που κινούνται στην Κύπρο.

Παρά την αναστολή των κύριων πρωταθλημάτων στην Κύπρο ως απάντηση της βομβιστικής επίθεσης τις επόμενες μέρες το πρόβλημα παρουσιάστηκε σε αγώνες χαμηλότερων κατηγοριών. Το τμήμα ελέγχου τυχερών παιχνιδιών της Ισπανικής Αστυνομίας έχει ήδη υποβάλει τις έρευνες στην ΟΥΕΦΑ».

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy