Στο συγκεκριμένο άρθρο ξετυλίγεται το κουβάρι της πολύκροτης υπόθεσης των χειραγωγημένων αγώνων και των συλλήψεων του πρώην διαιτητή και προέδρου Δημητρη Μασιά αλλά και του διαιτητή Ανδρέα Κωνσταντίνου.
Διαβάστε το άρθρο:
Του Τάσου Περδίου
Από ένα πενθήμερο οργιώδους παρασκηνίου ξεκίνησε η διερεύνηση της υπόθεσης φερόμενου στημένου αγώνα για τον οποίο έχουν συλληφθεί για πρώτη φορά πρόεδρος ποδοσφαιρικού σωματείου και διαιτητής. Η σύλληψη του προέδρου της Αγίας Νάπας, Δημήτρη Μασιά και του διαιτητή Ανδρέα Κωνσταντίνου, στις 11 Φεβρουαρίου 2020, προκάλεσε μεγάλη εντύπωση από την άποψη ότι είναι γνωστό ότι είναι παροιμιώδης η δυσκολία τεκμηρίωσης τέτοιων υποθέσεων. Ταυτόχρονα όμως προκάλεσε τεράστια ίντριγκα σε μια κοινή γνώμη που διψάει για παρασκήνιο, να μάθει τι ακριβώς έγινε και πώς ακριβώς κατάφερε η Αστυνομία να δικαιολογήσει συλλήψεις και να οδηγήσει υπόπτους στο δικαστήριο για πρώτη φορά.
Η “Κυριακάτικη Χαραυγή” παρουσιάζει σήμερα ολόκληρη, αυτούσια, την αρχική μαρτυρία που συνέλεξε το ΤΑΕ Αρχηγείου, όπως παρουσιάστηκε σε δημόσια διαδικασία προσωποκράτησης των δύο υπόπτων στις 12 Φεβρουαρίου 2020 ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας. Ξεκαθαρίζουμε ότι τα παρακάτω είναι οι θέσεις της Αστυνομίας αυτούσιες, όπως παρουσιάστηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου από τον αναπληρωτή Υπαστυνόμο Κωνσταντίνο Ξάνθου. Για τους υπόπτους όπως και για όλους του υπόπτους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας και θεωρούνται αθώοι μέχρι απόδειξης του αντιθέτου ενώπιον δικαστηρίου.
Πρώτα πρόεδρος, μετά παίκτης, μετά διαιτητής
Ο αναπληρωτής Υπαστυνόμος Κωνσταντίνος Ξάνθου παρουσίασε την εξής μαρτυρία ζητώντας και πετυχαίνοντας την προφυλάκιση των δύο υπόπτων:
«Το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020, μεταξύ των ωρών 3 και 7 μ.μ. διεξήχθη ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των ομάδων Οθέλλος Αθηένου και Αγία Νάπα για τη Β’ Κατηγορία του Παγκύπριου Πρωταθλήματος στο γήπεδο του Οθέλλου στην Αθηένου. Οι πιο πάνω ομάδες αγωνίζονται στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας (premier) από το οποίο οι πρώτες δύο ομάδες θα πετύχουν την άνοδό τους στην Α’ Κατηγορία.
Η Αστυνομία, αξιολογώντας πληροφορίες στα πλαίσια της συλλογής μαρτυρίας για πάταξη του φαινομένου της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων, εξασφάλισε γραπτή μαρτυρία από συγκεκριμένο πρόσωπο (το πρόσωπο αυτό όπως αναφέρθηκε στην ανοικτή διαδικασία προσωποκράτησης είναι ο πρόεδρος του Οθέλλου Αθηένου), ο οποίος είπε στην Αστυνομία ότι τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020 δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Δημήτρη Μασιά ο οποίος του ζήτησε να συναντηθούν. Την ίδια μέρα, ο πρώτος ύποπτος επισκέφθηκε το πρόσωπο αυτό σε συγκεκριμένο χώρο στη Λάρνακα και του προσέφερε χρηματικό ποσό 10 χιλιάδων ευρώ έτσι ώστε να κανονίσει να χαρίσει η ομάδα της Αθηένου στην ομάδα της Αγίας Νάπας η οποία διεκδικεί με περισσότερες αξιώσεις την άνοδό της στην Α’ Κατηγορία». Η Αστυνομία δεν έκανε αναφορά στο αρχικό στάδιο στο χώρο της συνάντησης, αλλά φαίνεται ότι αυτή έγινε σε καζίνο στην Πύλα.
Συνεχίζοντας, ο εξεταστής της υπόθεσης ανέφερε:
«Ο πρόεδρος του Οθέλλου, για να τον αποφύγει, του είπε ας κερδίσει ο καλύτερος. Ο Μασιάς τού είπε να το ξανασκεφτεί και θα επικοινωνούσε μαζί του ξανά την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020 ή την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020. Πρόσθεσε όμως ότι αν δεν συμφωνούσαν, θα έπιανε τον διαιτητή».
«Βοήθα με και δεν θα μείνει πάνω μου»
Ο εξεταστής της υπόθεσης αναφέρθηκε με λεπτομέρεια σε φερόμενη προσπάθεια του Δημήτρη Μασιά να επηρεάσει παίκτη της αντίπαλης ομάδας: «Την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020, ο Δημήτρης Μασιάς επικοινώνησε τηλεφωνικώς με συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή του Οθέλλου Αθηένου και του είπε ότι το Σάββατο πρέπει να κερδίσει η Αγία Νάπα ζητώντας του να τον βοηθήσει για να χάσει τον αγώνα ο Οθέλλος Αθηένου. Ο ποδοσφαιριστής τού είπε ότι κάνει φυσιοθεραπεία και ότι με τους τραυματισμούς που είχε η ομάδα του, θα μπορούσε να νικήσει σχετικά εύκολα τον Οθέλλο Αθηένου. Ο Μασιάς τού ζήτησε ξανά να τον βοηθήσει λέγοντάς του ότι δεν θα μείνει πάνω του. Ο Δημήτρης Μασιάς είναι και ο μάνατζερ του συγκεκριμένου παίκτη.
Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Μασιάς με τον πρόεδρο του Οθέλλου, ο δεύτερος τού απάντησε ότι δεν τον ενδιαφέρει η προσφορά του. Την ίδια ημέρα, ο πρόεδρος της Αγίας Νάπας τηλεφώνησε στον ίδιο ποδοσφαιριστή και μεταξύ άλλων τον ρώτησε ξανά αν μπορούσε να τον βοηθήσει στο παιγνίδι, χωρίς ο τελευταίος και πάλι να του ξεκαθαρίζει εάν θα έπαιζε ή όχι στο συγκεκριμένο παιγνίδι.
Την επόμενη μέρα, 8 Φεβρουαρίου 2020 που θα διεξαγόταν το παιγνίδι, γύρω στις 2:30 το απόγευμα (δηλαδή μισή ώρα πριν την έναρξη του αγώνα), ο πρόεδρος του Οθέλλου συναντήθηκε με τον Μασιά και του παραπονέθηκε πως άκουσε ότι “πειράζει” παίκτες της ομάδας του. Ο Μασιάς τού απάντησε ότι ο ίδιος δεν “πειράζει” παίκτες, αφήνοντάς του να εννοηθεί ότι μπορεί να έβαλε άλλους να “πειράξουν” παίκτες. Ο πρόεδρος της Αγίας Νάπας συνέχισε όμως και του είπε ότι με τον μόνο που μίλησε ήταν με τον διαιτητή».
Τι έγινε στο ματς
Σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης, τα παρακάτω έγιναν στο ματς της 8ης Φεβρουαρίου 2020 και τεκμηρίωσαν τις υποψίες εναντίον του διαιτητή Ανδρέα Κωνσταντίνου:
«Στις 3 το απόγευμα άρχισε ο ποδοσφαιρικός αγώνας στον οποίο διαιτητής ήταν ο Ανδρέας Κωνσταντίνου. Στο γήπεδο υπήρχε, σύμφωνα με πληροφορίες, επιπρόσθετος παρατηρητής διαιτησίας. Περί τα τέλη του πρώτου ημιχρόνου, άλλος ποδοσφαιριστής του Οθέλλου Αθηένου δέχθηκε μια δυνατή αγκωνιά από αντίπαλο ποδοσφαιριστή, ο οποίος του απολογήθηκε αμέσως. Ο ποδοσφαιριστής του Οθέλλου διαμαρτυρήθηκε προς τον διαιτητή για τον μη καταλογισμό του φάουλ και ο διαιτητής του είπε επί λέξει: “Ήρεμα να τελειώνουμε, εγώ δεν θα ξανακάνω παιγνίδι Β’ Κατηγορίας, είμαι προς τα τέλη μου”. Σύμφωνα με πληροφορίες, γύρω στο 70ό λεπτό του αγώνα, ο επιπρόσθετος παρατηρητής διαιτησίας έφυγε από το γήπεδο. Από εκείνο το σημείο και μετά, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο διαιτητής ήταν πολύ προκλητικός εναντίον της ομάδας του Οθέλλου Αθηένου και έδωσε την εντύπωση ότι προσπαθούσε να βοηθήσει την ομάδα της Αγίας Νάπας να κερδίσει το παιγνίδι. Συγκεκριμένα, ο διαιτητής έδωσε 3 κόκκινες κάρτες από τις οποίες η πρώτη στον πρώτο τερματοφύλακα και η δεύτερη στον τερματοφύλακα που τον αντικατέστησε μετά την αποβολή. Επίσης πρόσθεσε στην κανονική διάρκεια του αγώνα επιπρόσθετα 8 περίπου λεπτά ως καθυστερήσεις καταλογίζοντας τελικά πέναλτι (φάση στην οποία αποβλήθηκε ο δεύτερος τερματοφύλακας) με το οποίο σκόραρε η ομάδα της Αγίας Νάπας και κέρδισε το παιγνίδι.
Επίσης, κατά τη διάρκεια του αγώνα, ποδοσφαιριστής του Οθέλλου Αθηένου που τραυματίστηκε στο πόδι και αιμορραγούσε, ζήτησε από τον διαιτητή να τον δει γιατρός, αλλά ο διαιτητής αρνήθηκε λέγοντάς του να σηκωθεί και να συνεχίσει να παίζει.
Περαιτέρω, στις 10 Φεβρουαρίου 2020, δηλαδή δύο μέρες μετά τον αγώνα, μέσω της εφαρμογής Red Button, εξασφαλίστηκαν πληροφορίες οι οποίες αξιολογούνται, ανώνυμα από ποδοσφαιριστές οι οποίοι με τον τρόπο αυτό ειδοποίησαν τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ποδοσφαιριστών για υποψίες χειραγώγησης του αγώνα».
Ο Μασιάς συνελήφθη στις 11 Φεβρουαρίου 2020 στις 4:22 το απόγευμα και ο Κωνσταντίνου την ίδια ώρα και μέρα. Στην κατοχή τους είχαν τα κινητά τους τηλέφωνα, τα οποία κατασχέθηκαν.
Στο πρώτο στάδιο, ανέφεραν ότι κατόπιν νομικής συμβουλής επέλεξαν να μην απαντήσουν σε καμία ερώτηση της Αστυνομίας.
Στο κάδρο η βόμβα και κόκκινοι φάκελοι
Η Αστυνομία εξασφάλισε διάταγμα 8ήμερης προφυλάκισης εντός του οποίου έχει να λάβει περίπου 70 καταθέσεις. Στο κάδρο της έρευνας είναι και η βομβιστική επίθεση εναντίον του ίδιου διαιτητή στις 17 Ιανουαρίου 2020 και κυρίως κόκκινοι φάκελοι για παιγνίδια τα οποία είχε διαιτητεύσει πολύ πρόσφατα. Ένα από αυτά ήταν και πάλι παιγνίδι της Αγίας Νάπας, το ματς Αγία Νάπα – Πάφος για το κύπελλο, το οποίο διεξήχθη στις 27 Νοεμβρίου 2019 και για το οποίο αμέσως μετά έφτασε κόκκινος φάκελος από την ΟΥΕΦΑ…
Πηγή: www.dialogos.com.cy