Άρχισαν στις Πλάτρες οι εργασίες του Συνεδρίου για τις ορεινές περιοχές

Άρχισαν το πρωί στις Πλάτρες οι εργασίες του τριήμερου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου με τίτλο «Ορεινές περιοχές μεγάλων μεσογειακών νήσων: ευρωπαϊκές προκλήσεις, εθνικές και περιφερειακές πολιτικές και τοπικοί μηχανισμοί».

Το Συνέδριο διοργανώνει η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Γραφείο Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, στο οποίο συμμετέχουν 25 ευρωπαϊκοί και διεθνείς φορείς και 35 επιστήμονες από 7 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έξι νησιά της Μεσογείου (Κορσική, Σαρδηνία, Σικελία, Βαλεαρίδες Νήσοι, Κρήτη και η Κύπρος).  

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, Κώστας Χαμπιαούρης είπε ότι πρόκειται για ένα πάρα πολύ σημαντικό συνέδριο το οποίο διεξάγεται για πρώτη φορά στην Κύπρο.

«Σήμερα, πρώτη μέρα των εργασιών του Συνεδρίου, εδώ στις Πλάτρες, η προσέλευση είναι μεγάλη. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για την ανταπόκριση και το μεγάλο ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, κρατικές υπηρεσίες, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και κοινότητες του Τροόδους. Θα έχουν την ευκαιρία στο πλαίσιο του Συνεδρίου να ενημερωθούν για τις στρατηγικές και τις πολιτικές που εφαρμόζονται καθώς επίσης και για τους μηχανισμούς που λειτουργούν σε διάφορες χώρες της ΕΕ και νησιά της Μεσογείου για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών», είπε.

«Στο Συνέδριο θα προβάλουμε την Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων που έχει εγκριθεί πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Παράλληλα, θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις με τους εισηγητές, να  αντλήσουμε εμπειρογνωμοσύνη και να ανοίξουμε κανάλια επικοινωνίας με ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς και φορείς που προωθούν την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών», σημείωσε.
Είπε ακόμη ότι το Συνέδριο «θα δώσει τη δυνατότητα στην Κύπρο να συμμετέχει ενεργά σε ευρωπαϊκά και διεθνή σώματα, αποκτώντας λόγο στη διαμόρφωση των πολιτικών που αφορούν στις ορεινές περιοχές και να επωφελείται από την μεταφορά εμπειριών και γνώσεων καθώς και την άντληση κονδυλίων».
Ανέφερε ότι «από όσα έχουν προαναφερθεί διαπιστώνει κανείς το πόσο σημαντικό είναι το Συνέδριο και ποια τα πολλαπλά του οφέλη για τον τόπο μας και δη τις ορεινές κοινότητες.  Ο Επίτροπος τόνισε επίσης ότι αρκετοί επιχειρηματίες επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Συνέδριο ώστε να ενημερωθούν για τις δυνατότητες που υπάρχουν για αναπτυξιακές επενδύσεις στα ορεινά».

Επεσήμανε, τέλος, ότι τα πορίσματα του συνεδρίου θα καταγραφούν και θα ενσωματωθούν στη «Δήλωση του Τροόδους – Κύπρος», η οποία θα ανακοινωθεί στην τελευταία θεματική Συνεδρία της διοργάνωσης. Πρόκειται, είπε, για ένα κείμενο πολιτικού και επιχειρησιακού χαρακτήρα το οποίο θα αναδείξει τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νησιώτικες ορεινές περιοχές της Μεσογείου και θα υποδείξει τις εθνικές περιφερειακές πολιτικές καθώς και τους τοπικούς μηχανισμούς για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών.

Η τελετή έναρξης του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα των εργασιών, θα πραγματοποιηθούν δύο μεγάλες συνεδρίες.
Στην πρώτη συνεδρία, υπό τον τίτλο «Το ζήτημα των ορεινών περιοχών στην Ευρωπαϊκή Ένωση», οι εισηγητές θα καταθέσουν τις απόψεις τους πάνω σε τρεις  θεματικές ενότητες: (1)«Η ευρωπαϊκή διάσταση των ορεινών πολιτικών», (2)  «Εθνικές ορεινές πολιτικές: πλεονεκτήματα και περιορισμοί» και (3)«Παραδείγματα συνεργασίας μεταξύ ορεινών, ηπειρωτικών και νησιωτικών περιοχών».

Στη δεύτερη συνεδρία υπό τον τίτλο «Περιφερειακές στρατηγικές–εδαφική συνοχή & ορεινές νησιωτικές περιοχές», οι εισηγητές θα καταθέσουν τις απόψεις τους πάνω σε δύο  θεματικές ενότητες: (1) «Η κατάσταση στις μεγάλες μεσογειακές νήσους» και (2) «Ποιες οι αρθρώσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών και των περιφερειακών και τοπικών στρατηγικών των ορεινών νησιωτικών περιοχών»;
Ανάμεσα στους εισηγητές είναι και ο πρώην Υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων της Γαλλίας, θεμελιωτής του περί ορεινών περιοχών νόμου στην Γαλλία René Souchon, εκπρόσωποι των Γενικών Διευθύνσεων Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας καθώς επίσης ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συνδέσμου ορεινών περιοχών Euro-Montana και ο Διευθυντής Περιβάλλοντος Νήσου του Συμβουλίου Μαγιόρκας Βαλεαρίδες.
Σήμερα και αύριο οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξαχθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο Πλατρών στις Πλάτρες και την Παρασκευή στο Οινοποιείο «Οίνου Γη» στο Όμοδος.

ΚΥΠΕ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy