Κατατέθηκε η τροπολογία για ΠΑΟΚ, Ξάνθη – Οι ποινές που προβλέπονται

Η κυβέρνηση κατέθεσε την τροπολογία για την υπόθεση ΠΑΟΚ και Ξάνθης και μέχρι το βράδυ θα είναι νόμος του κράτους.

Η νομοθετική ρύθμιση που προώθησε η κυβέρνηση μετά την εισήγηση της ΕΕΑ για τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη, κατατέθηκε ήδη στη Βουλή και μέχρι το βράδυ θα είναι νόμος του κράτους.

Στην τροπολογία που κατατέθηκε αναμορφώνεται το νομοθετικό πλαίσιο για περίπτωσεις σαν αυτές που εξέτασε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού στις υποθέσεις του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης.

Σύμφωνα με την τροπολογία προβλέπεται αφαίρεση βαθμών από -5 έως -10 για «βαρεία» παράβαση, ενώ καταργείται η ποινή υποβιβασμού που ίσχυε μέχρι σήμερα.

AdTech Ad

Στην τροποποίηση αναφέρεται «αναλόγως της βαρύτητας της απόφασης» και κατατέθηκε με εισήγηση της Υφυπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη.

Όπως είπε η κα Μενδώνη με την τροπολογία (που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης) επιχειρείται ένας εύλογος εξορθολογισμός των κυρώσεων, σε περιπτώσεις παραβάσεων του αθλητικού νόμου, ιδίως των διατάξεων περί πολυϊδιοκτησίας, σύμφωνα με τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Η ρύθμιση, παρατήρησε, «σέβεται την αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο των αθλητικών ομοσπονδιών, οι οποίες θα εφαρμόσουν με τα όργανά τους τη νέα ρύθμιση. Αυτό που αλλάζει είναι η δυνατότητα επιμέτρησης της ποινής εντός του πλαισίου που καθορίζει ο νομοθέτης».

Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, «όταν απειλείται με διχασμό η ελληνική κοινωνία, η οποία είναι τραυματισμένη από το πρόσφατο παρελθόν, η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση, είναι στάση ευθύνης. Η ενότητα είναι αναγκαίος όρος προόδου όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά και ευρύτερα. Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει τη συνοχή της κοινωνίας, να μην επιτρέψει ένα νέο κοινωνικό διχασμό, με αφορμή το συγκεκριμένο ο θέμα του ποδοσφαίρου. Αυτό είναι το πρώτιστο μέλημά μας» είπε η κα Μενδώνη.

Αναλυτικά όσα αναφέρει η τροπολογία:

«Σε περίπτωση κατά την οποία παραβιασθεί κάποια από τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων του άρθρου αυτού με υπαιτιότητα οργάνων της ΑΑΕ επιβάλλεται στην ομάδα της, με απόφαση του οικείου δικαιοδοτικού οργάνου, το οποίο επιλαμβάνεται ύστερα από έκθεση της ΕΕΑ ή μετά από προσφυγή όποιου έχει ένομμο συμφέρον, η ποινή της αφαίρεσης 5-10 βαθμών από το τρέχων πρωτάθλημα στο οποίο αυτή συμμετέχει, αναλόγως της βαρύτητας της απόφασης.

Σε περίπτωση που η παράβαση διαπιστώνεται μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου ή ως άνω ποινή επιβάλλεται για το επόμενο επαγελματικό πρωτάθλημα. Η ποινή της παρούσας παραγράφου επιβάλλεται ανεξαρτήτως του νομικού χαρακτηρισμού της παράβασης από τις οικείες πειθαρχικές διατάξεις».

Το τελευταίο κομμάτι της τροπολογίας πάντως θα χρειαστεί επεξήγηση. Κι αυτό διότι η αναφορά πως «επιβάλλεται ανεξαρτήτως του νομικού χαρακτηρισμού της παράβασης από τις οικείες πειθαρχικές διατάξεις» δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.

OnSports

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy